Zoeken

Hotel For Dogs

  • Cinevision.be/nl quoteert Hotel For Dogs met een 2/5
  • Regisseur: Thor Freudenthal
  • Cast: Emma Roberts, Jake T. Austin, Don Cheadle
  • Genre: Familiefilm
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum DVD: 11-06-2009
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Hotel For Dogs"

Honden zijn hot in Hollywood. Nog maar net passeerde Bolt kwispelend over het canvas, evenals de chihuahua’s van Beverly Hills en de Golden Retriever Marley van Owen Wilson. In ‘Hotel For Dogs’ (Nederlandse titel: ‘Hondenhotel’), de nieuwste in de recente woef-canon, wordt zelfs een hele kennel opgevoerd. Een nieuw fenomeen is dit allerminst. De trouwste vriend van de mens heeft in het verleden al menig hoofdrol gespeeld in de meest klassieke familiefilms (van ‘The Ugly Dachshund’ in de jaren ‘60 tot ‘Beethoven’ in de jaren ’90).

‘Hotel For Dogs’ vertelt het verhaal van wezen Andi (Emma ‘nichtje van’ Roberts) en Bruce (Jake T. Austin), reeds aan hun vierde pleeggezin toe op korte tijd. Allesbehalve makkelijke kinderen dus, maar toch zijn ze er altijd in geslaagd samen te blijven. Bij hun nieuwste pleegouders hebben ze het evenwel ook niet naar hun zin, en wel omdat hun hondje Friday daar niet welkom is. Het tweetal moet dus op zoek naar een nieuwe thuis voor hun sympathieke viervoeter en zo ontdekken ze een vervallen hotel. Daar treffen ze nog twee andere honden aan, schijnbaar op zoek naar een thuis. Met de hulp van twee enthousiaste jongeren van een naburige dierenwinkel richten Andi en Bruce het hotelletje in als echte thuis voor de honden, en voor zichzelf.

De Amerikaanse moraal van samenhorigheid sijpelt heel erg door in ‘Hotel For Dogs’, dat weinig subtiel, maar daarom niet minder doeltreffend loyaliteit predikt. De vele grillen van Andi en Bruce zijn bij de meeste jeugdrechters wellicht meer dan doorslaggevende argumenten om hen uit elkaar te halen en bij verschillende gezinnen onder te brengen, maar in een film kan alles, en zeker in een familiefilm die zijn publiek vooral wil amuseren en het met een goed gevoel wil achterlaten. Vragen stellen over het realistische karakter van de plot zijn dus niet aan de orde.

Nog meer dan de op automatische piloot fungerende acteurs (Don Cheadle en Lisa Kudrow waren nooit vlakker) en de meer begeesterde, doch weinig imponerende jonge acteurs (als ze zo blijft verder doen, zal Emma Roberts nooit de klasse van haar tante Julia halen) zijn het de honden die hier de show mogen stelen. En dat doen ze. Wie de harige beestjes een warm hart toedraagt, zal her en der zeker genieten van het knappe stuntwerk dat ze in ‘Hotel For Dogs’ uithalen. De begeleiders van die keffende protagonisten verdienen ontegensprekelijk een Oscar voor hun werk. Check in die optiek ook zeker eens de making-of die zich op de dvd bevindt.

Jammer genoeg blijken die kunstjes niet voldoende draagkracht te hebben om de speelduur van 100 minuten te rechtvaardigen. Hoe graag wij de vierpoters ook zien, inhoudelijk stellen hun fratsen niet veel voor en wanneer een film alleen maar daarop teert, stelt het eindresultaat teleur. De boodschap en familiewaarden worden er in de finale bovendien met de voorhamer ingeramd en écht grappig is het nooit. Een nieuwe ‘Beethoven’ is dit dus niet geworden.

Extra’s (dvd): een audiocommentaar van de regisseur, de producent en de cast biedt extra toelichting, maar het zijn vooral de verwijderde scènes en de making of die het interessantst zijn. Die laatste toont immers hoe de trainers de hondjes tot het knappe stuntwerk leidden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray