Zoeken

The Shield, seizoen 6

  • Cinevision.be/nl quoteert The Shield, seizoen 6 met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Frank Darabont, Guy Ferland, Michael Chiklis, ...
  • Cast: Michael Chiklis, Walton Goggins, Jay Karnes, Franka Potente
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 484 minuten
  • Releasedatum DVD: 04-06-2009
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Shield, seizoen 6"

In de top-50 beste recente Amerikaanse tv-series, gepubliceerd in de Britse krant The Times, eindigde politiereeks ‘The Shield’ onlangs op een negende stek. Het bewijs dat de serie na zes seizoenen nog steeds ondergewaardeerd is, want in een rechtvaardige wereld bekleedde hij minstens een podiumplaats. Dat het er echter niet altijd even rechtvaardig aan toegaat, zien we ook in de gecorrumpeerde wereld van Vic Mackey en de zijnen. Inmiddels toe aan zijn zesde seizoen heeft deze reeks nog geen spatje aan kracht ingeboet.

Integendeel, na de niveauterugval bij seizoenen vier en vijf (wat nog altijd neerkomt op een niveau dat hoger ligt dan het gros van zijn genregenoten) is dit misschien wel het meest vernuftige seizoen sinds het geweldige tweede. Het wervelende camerawerk en de in your face-stijl katapulteren je nog steeds middenin de actie, de dialogen zijn knapperiger dan een portie versgepofte popcorn (wat vind je van deze: “With a body count like this, the Aztecs and Mayans are squabbling about more than who invented the burrito”) én de boeiende karakters worden alweer tot in de puntjes uitgewerkt (ook die van de tweede lijn!).

Petje af bovendien voor het geweldige scenarioteam dat de verhaallijnen ditmaal wel heel erg knap in elkaar laat vloeien. Zo is voorkennis allesbehalve overbodige luxe, want draden uit vorige seizoenen worden vlotjes heropgenomen, te beginnen natuurlijk met het onderzoek naar de moord op Strike Team-lid Lem. Maar ook wie dacht dat de money train-zaak definitief van de baan was, dat Aceveda nooit geen hinder meer zou ondervinden van de foto’s waarop hij in een wel erg compromitterende pose te zien is of dat de serieverkrachter zich in alle stilte had teruggetrokken, wordt hier het tegendeel bewezen.

Je hebt geen enkel idee waarover die laatste zin gaat? Dan heb je vast en zeker nog geen enkele aflevering van ‘The Shield’ gezien, en dus begin je best van voor af aan (het loont de moeite!). Fans krijgen met deel zes meer van hetzelfde, en dat hoeft geenszins verkeerd te klinken. Een (top)reeks vijf seizoenen lang op niveau houden is niet makkelijk, laat staan dat je dan nog een zesde aflevert, dat andermaal zindert van de energie, en de perfect uitgebalanceerde cocktail van actie, spanning en intellectueel uitdagende twisten nogmaals met klasse kan uitschenken.

Dé ster van de show is en blijft hoofdrolspeler Michael Chiklis, die erin slaagt de kijker te laten sympathiseren met een verwerpelijk personage. Zijn tactieken zijn onorthodox en de verhouding tussen doortastend politiewerk en beenharde criminaliteit is bij momenten volledig zoek, maar toch blijf je met ‘m meeleven. De nevenpersonages zijn evenwel ook goed bedeeld wat uitdieping betreft. Zo zijn de psychologische motieven van Shane (die in dit zesde seizoen voor het meeste weerwerk mag zorgen) realistisch en doen de verbale robbertjes die zich tussen de diverse flikken in The Barn afspelen authentiek aan (Dutch vs. Billings, Tina vs. Danni). Conclusie: seizoen zes staat alweer borg voor een geweldige episodenreeks, die ditmaal niet met een grootse cliffhanger afsluit, maar je daarom niet minder doet hunkeren naar het zevende en laatste seizoen. Briljante serie.

Extra’s (dvd): bijna alle afleveringen krijgen een commentaartrack mee. Het meest interessante, zijn evenwel de docu’s ‘Saturn’s Son’, over het tot stand komen van dit seizoen, en ‘Two Directors’, waarin ondermeer de focus ligt op regisseur Frank Darabont, die als gastregisseur de meest krachtige aflevering mocht inblikken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray