Zoeken

Vicky Cristina Barcelona

  • Cinevision.be/nl quoteert Vicky Cristina Barcelona met een 3/5
  • Regisseur: Woody Allen
  • Cast: Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem, Penélope Cruz
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum DVD: 03-06-2009
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Vicky Cristina Barcelona"

Wanneer Woody Allen de locatie in de filmtitel verwerkt, mag je er donder op zeggen dat ze méér is dan zomaar decor. De skyline van Manhattan in de gelijknamige 1979-klassieker verdiende een Oscar op zich, en ook in z’n nieuwste worp ‘Vicky Cristina Barcelona’ (zijn 39ste!) speelt de Spaanse kuststad een prominente rol. De eerste keer dat de joodse veelfilmer zijn tenten in het Europese zuiden opslaat, en reeds de vierde maal op rij dat hij New York links laat (na de drie Londen-projecten ‘Match Point’, ‘Scoop’ en ‘Cassandra’s Dream’).

Vicky (Rebecca Hall) en Cristina (Woody’s 21ste-eeuwse muze Scarlett Johansson) zijn twee hartsvriendinnen die op citytrip trekken naar - wat had je gedacht? - Barcelona. Daar ontmoeten ze snel de lokale charmeur Juan Antonio (Javier Bardem), die zijn zuiderse charmes meteen in de strijd werpt. De conservatieve Vicky, die op trouwen staat, is niet zo opgezet met z’n opdringerigheid, maar de losbandige Cristina, nooit op een flirt verlegen, lust er wel pap van. Die laatste weet haar vriendin er dan ook van te overtuigen Juan Antonio te vergezellen op zijn trip waarvoor hij de twee dames inviteert. Met alle amoureuze gevolgen van dien.

Driehoeksverhoudingen, (on)beantwoorde verlangens en relationele twijfels maken deel uit van het intelligente scenario’s, bevolkt met dito personages. Zoals wel vaker bij Woody Allen spreken de bijna onaardse, naar een ideaal gemodelleerde karakters in kunstzinnige dialogen, die het geheel een eerder theatrale toets geven. Het contrast tussen de twee vriendinnen (de een conservatief, de ander vrijpostig) kon niet groter zijn en andermaal neemt Allen de positie van observator in. Hij onderzoekt het effect van de vrije liefde en komt daarbij tot een geestige vaststelling. Vicky blijkt lang niet de non te zijn waarvoor ze lijkt door te gaan, terwijl Cristina in al haar flirtgedrag ook hunkert naar stabiliteit.

Deze bijzondere liefdesschets wordt extra gekruid door de komst van Maria Elena, de ex van Juan Antonio met wie zij nog altijd een haat-liefde-verhouding heeft. Een rol die wordt ingekleurd door Penélope Cruz, die schittert als Spaanse furie, daarvoor terecht gelauwerd met het bladgoud van Hollywood (lees: een Oscar), de traditie van bijrolacteurs en -actrices die winnen voor Woody Allen-films verderzettend (o.a. Mira Sorvino in ‘Mighty Aphrodite’ en Dianne Wiest in ‘Hannah And Her Sisters’).

Een grand cru is Allens nieuwste niet geworden. Daarvoor doet het geheel soms te cliché aan (de amateurfilosoof in Juan Antonio klinkt bij momenten wel erg artificieel), maar tegelijk is het ook eigen aan de stijl van de filmmaker die er alweer in geslaagd is een knap acterende cast te verzamelen én ze te laten schitteren tegen een hoogst sensuele achtergrond (de stad Barcelona), die de Woody-formule dat beetje extra pit weet te bezorgen. Een tussendoortje evenwel; dat illustreert ook het einde dat aantoont dat dergelijke love stories in de realiteit geen schijn van kans maken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray