Het moet niet makkelijk zijn om aan iets nieuws te beginnen als je vorige project omschreven wordt als het beste wat ooit op het kleine scherm te zien was. Producers David Simon en Ed Burns vormen het duo achter de briljante politieserie ‘The Wire’, en die volgen ze nu op met ‘Generation Kill’, een zevendelige reeks over de Irak-oorlog in zijn meest rauwe vorm. Waar de uit één seizoen bestaande serie ‘Over There’ een fictieve vertelling als bronmateriaal dienstdeed, ligt er hier een op ware feiten berustende bestseller aan de basis.
Die bestseller is van de hand van de voormalige Hustler-reporter Evan Wright, die in 2003 het First Reconnaissance Battalion van de Amerikaanse marinetroepen in Irak vergezelde met als doel er een artikelenreeks over te pennen voor Rolling Stone onder de titel ‘The Killer Elite’. Al zijn ervaringen, die hij eerder al via het bekende magazine met zijn lezers deelde, bundelde hij ook nog eens in een boek dat hij ‘Generation Kill’ titelde. Daarin vertelt hij ondermeer hoe geen enkele marinier echt voorbereid was op de eerste 40 dagen van de Irak-oorlog, die hij met hen mee mocht beleven. De missie was onduidelijk, en dus was het niet verwonderlijk dat ze vaak in twijfel getrokken werd. Zeker als er geen transparante communicatie bleek tussen de mannen die de beslissingen namen en de grondtroepen die ze dienden op te volgen.
Het beeld dat ‘Generation Kill’ opwerpt van de oorlog is schrijnend, en wel omdat je getuige bent van een groep jonge mannen wier leven eigenlijk nog goed en wel moet beginnen, en dat nu voor altijd geaffecteerd zien. Eerder wierp Sam Mendes in ‘Jarhead’ al een beeld op van wat de oorlog met een verveelde soldaat doet, en ook in deze serie zien we (vooral in de eerste helft) hoe de soldaten door het Irakese land trekken met stevig uitgeruste Humvees en onderweg een boel racistische en homofobe praat verkopen. Het repetitieve karakter van deze scènes haalt geregeld de vaart uit de reeks, ook al is het wel een eerlijke voorstelling van de echte situatie in Irak.
We zeggen niet dat de serie saai is of verveelt, maar dat ze niet een beetje korter had gekund (bijna 8 uur is een heuse zit), zal je ons ook niet horen beweren. Toch is het geregeld smullen geblazen van de knappe en bovenal intelligente dialogen, die de sociale commentaar ook niet onder stoelen of banken steken. “The Marine Corps is like America’s Pitbull. They beat us, mistreat us and every once in awhile, they let us out to attack someone”, vat één van de soldaten het schrijnend, maar treffend samen. Net als de oorlog zijn sporen nalaat bij iedereen die eraan ten prooi viel, zal je ook deze rauwe, maar realistische reeks niet snel vergeten.
Extra’s (dvd): diverse audiocommentaren bij haast elke aflevering, telkens afkomstig van verschillende sprekercombinaties. Het meest interessante is evenwel het gesprek met de mariniers van het First Recon Battalion. Voorts vinden we ook een ‘making of’ terug en een videodagboek van één van de acteurs, waarin we zien hoe die het productieproces beleefden. (noot: op dvd enkel in Nederland)