Zoeken

Looking For Eric

  • Cinevision.be/nl quoteert Looking For Eric met een 2/5
  • Regisseur: Ken Loach
  • Cast: Steve Evets, Eric Cantona, Stephanie Bishop
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum DVD: 10-02-2010
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Looking For Eric"

Ken Loach zal nogal verschoten zijn toen Eric Cantona hem benaderde voor een filmproject. Van het originele idee van de voormalige Manchester United-spits bleef naar verluidt maar weinig meer over toen de sociaal bewogen cineast achter ondermeer ‘Land And Freedom’, ‘The Wind That Shakes The Barley’ en ‘It’s A Free World’ de pitch doorschoof naar vaste scenarist Paul Laverty, maar z’n interesse en enthousiasme kon de Britse filmer als fervente voetbalfan niet onder stoelen of banken steken.

Loach bekijkt het leven nog altijd door een maatschappelijke bril, en in ‘Looking For Eric’ zoomt hij in op postbode Eric Bishop (Steve Evets). Die heeft de breuk met zijn tweede echtgenote na zeven jaar nog steeds niet verteerd heeft. Misschien komt het wel omdat hij alleen instaat voor de opvoeding van zijn twee stiefzonen, die geregeld in nesten zitten, dat hij zo neerslachtig is. Z’n collega-postbeambten doen hun best hem op te beuren, maar makkelijk is dat geenszins. De enige troost vindt Eric in zijn ManU-memorabilia, met een grote poster van sterspeler Cantona op kop. Wanneer hij op een avond een jointje opsteekt en zijn mistroostigheid op die manier tracht te dempen, gebeurt iets ongelooflijks. Plots staat zijn held (Cantona) naast ‘m, en die zit niet om een filosofische stelling verlegen.

Je moet bereid zijn mee te gaan in het magisch-realistische karakter van de plot, maar gezien het tomeloze charisma van Cantona en de kruidige gesprekken die hij voert met het hoofdpersonage, vergt dit maar weinig moeite. Zolang Loach en Laverty zich richten op Eric’s dialogen met zijn idool en op zijn pogingen zijn oude, eerste liefde weer voor zich te winnen (‘Looking For Eric’ is eigenlijk een erg romantische film), is er dan ook geen vuiltje aan de lucht. Zoals wel vaker bij Loach loopt er ook nu weer een hoofdpersonage rond, waar we als kijker om kunnen geven en met wie we meeleven op diens queeste.

De Eric uit de titel verwijst naar de postbode, die via de hulp van zijn voornaamgenoot op zoek gaat naar zichzelf. Het scenario gaat echter zwaar uit de bocht op het moment dat Eric zichzelf gevonden lijkt te hebben. Zo lijkt het wel alsof de makers oordeelden dat het verhaal plots een nieuwe richting diende uit te gaan, met als gevolg een knullig in het tot dan toe sprankelende script geïntegreerde misdaadplot. Doorheen dat gangsterverhaal sijpelt dan wel geregeld het gekende Loach-adagium - samenhorigheid boven alles! - maar het eist in de tweede helft veel te vaak de aandacht op.

Toegegeven, je kan alleen maar bewondering hebben voor het optreden van Eric Cantona, die zijn imago en zichzelf zwaar op de korrel neemt. De scènes tussen hem en Steve Evets zijn om van te smullen, al is het toch vooral die laatste die echt de show mag stelen met een erg mooie, naturelle vertolking. ‘Looking For Eric’ draagt het leven een warm hart toe, maar dist in al zijn naïviteit wel een subverhaallijn op die nooit helemaal werkt en die in het laatste halfuur het niveau danig naar beneden haalt. Een welgemikt en vooral welgemeend schot dus, maar de bal binnenkoppen lukt Loach deze keer niet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray