Zoeken

Pour Elle

  • Cinevision.be/nl quoteert Pour Elle met een 2/5
  • Regisseur: Fred Cavayé
  • Cast: Vincent Lindon, Diane Kruger, Lancelot Roch
  • Genre: Thriller
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-06-2009
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Pour Elle"

Stel je voor: op een ochtend - je staat klaar om met goeie moed naar je werk te vertrekken - wordt er plots op de deur gebonkt door de politie, die een aanhoudingsbevel op jouw naam hebben. Je bent onschuldig, maar toch luidt de aanklacht ‘moord’. Al het bewijsmateriaal wijst in jouw richting, toch weet je dat je er niets mee te maken hebt. Het overkomt Lisa (Diane Kruger) in ‘Pour Elle’, een thriller die de onschuld van zijn personage nooit in vraag stelt.

Zo krijgen we al vroeg in de film te zien welke versie de politie van Lisa’s schuld overtuigt, en hoe de feiten zich daadwerkelijk voltrokken. Julien (Vicent Lindon), Lisa’s echtgenoot die nu alleen instaat voor de opvoeding van hun zoontje Oscar, ziet de toekomst somber tegemoet, en wanneer na drie jaar blijkt dat zijn teerbeminde een straf van ruim twintig jaar zal moeten uitzitten, besluit hij zelf in actie te komen. Overtuigd in de onschuld van zijn vrouw wil hij alles doen om haar te helpen ontsnappen. Maar hoever kan hij als gewone man gaan?

‘Pour Elle’ verspilt geen tijd met nodeloos gepalaver over de onschuld van Lisa en focust volledig op de onderneming van Julien, het eigenlijke hoofdpersonage. Interessant dus hoe debuterend filmmaker Fred Cavayé een ontsnappingsthriller construeert, die zich grotendeels buiten de gevangenis afspeelt, maar toch is zijn sobere, doch gepaste aanpak niet altijd even geslaagd. Het plan dat Julien uitwerkt, kan er op zich wel goed uitzien; de manier waarop hij het concipieert, laat de kijker niet toe in de film te raken.

Op die manier wordt de mysteriefactor weliswaar enigszins gevoed, maar het trage tempo helpt niet om je op het puntje van de stoel te loodsen. Misschien is dat niet de bedoeling van Cavayé, die zijn mosterd duidelijk haalde bij de Franse suspensecinema van Chabrol en andere jaren zeventig thrillers, maar daartegenover staat wel een finale die iets te gemakzuchtig op de snelle thrills mikt. Zo gaat de clichémeter tijdens de uiteindelijke uitvoering van Juliens plan wel heel erg in het rood met een slotkwartier dat haaks staat op de realistische aanpak van daarvoor.

Toch is ‘Pour Elle’ zeker geen mislukking. Cavayé geeft al vroeg in zijn carrière blijk van enig talent en ook het uitgangspunt van het verhaal is op z’n minst origineel te noemen. Dat de nieuwbakken cineast zich onderweg bezondigt aan beginnersfouten (waarom moest de film bijvoorbeeld in flashbacks verteld worden?) lijkt dan ook onvermijdelijk. Met Vincent Lindon - het kan niet altijd Daniel Auteuil zijn! - heeft hij bovendien een hoofdacteur beet, die ideaal de rol van ‘gewone man in een ongewone situatie’ kan vormgeven.

Extra’s (dvd): een making of van net geen half uur gunt ons een blik achter de schermen van deze productie, de eerste boreling van Frans regisseur Fred Cavayé. Vanuit die optiek is een making of nog wel interessant bonusvoer.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray