Zoeken

Numb

  • Cinevision.be/nl quoteert Numb met een 3/5
  • Regisseur: Harris Goldberg
  • Cast: Matthew Perry, Lynn Collins, Kevin Pollak
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-06-2009
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Numb"

Roken kan de gezondheid ernstige schade toebrengen, lees je op elke sigaretverpakking, maar wat dan gezegd van een jointje marihuana? In ‘Looking For Eric’ zagen we nog hoe het hoofdpersonage na een welgemeende cannabislurk plots de verschijning van zijn grote idool voor z’n ogen zag voltrekken; in ‘Numb’ treedt de protagonist gewoon zelf uit z’n eigen lichaam.

Figuurlijk tenminste, want Hudson Millbank (Matthew Perry) ziet vooral z’n mentale gezondheid bijzonder ernstige schade toegebracht. Nooit had hij immers kunnen vermoeden dat hasj hem een aandoening zou kunnen opleveren die zijn verdere leven zal bepalen. De onfortuinlijke roker lijdt immers na een marihuanaconcentratie teveel aan het depersonalisatiesyndroom, waardoor hij een scheiding tussen zichzelf en de wereld, zijn identiteit of lichamelijkheid ervaart. Zijn wereldbeeld vervaagt en het lijkt alsof hij een andere rol in de wereld vertolkt dan daarvoor.

Concreet? Hij heeft geen fut meer in zijn eigen leven, dat hij zelf observeert in plaats van beleeft, en het hoogtepunt van zijn dag brengt hij door in z’n bed, turend naar het tv-golfkanaal. Z’n coscenarist, met wie hij scripts tracht te slijten aan rijke Hollywoodproducers, is er alvast niet mee opgezet, en hoopt dat hij zijn leven grondig herpakt. Het lijkt erop dat Hudson dit ook doet wanneer hij Sara (Lynn Collins) tegen het lijf loopt, die zich onmiddellijk aangetrokken voelt tot Hudsons schijnbare lusteloosheid. Maar is Hudson wel klaar voor een relatie? Hoe kan hij immers zijn hart openzetten als hij het geeneens meer als zijn hart ervaart? Maar is liefde niet altijd een goede remedie?

Wie verwacht in ‘Numb’ dezelfde Matthew Perry als die uit ‘Friends’ aan te treffen en van de ene lachkramp in de andere te schieten, is eraan voor de moeite. Het zou ons zelfs helemaal niets verbazen mocht de acteur uit ‘The Whole Nine Yards’ en recentelijk ook ‘17 Again’ deze rol precies aanvaard hebben omdat hij zijn carrière over een andere boeg tracht te gooien, daarmee het Chandler-juk van zich afwerpend. En het dient gezegd, het gaat hem goed af. Als een man die plotseling lijdt aan depersonalisatie kan je van je personage makkelijk een karikatuur maken, maar Perry’s vertolking is eerder onderkoeld en echoot naar de ‘sombere mannen’-rollen die Bill Murray in o.a. ‘Lost In Translation’ en ‘Broken Flowers’ neerpootte.

Veel heeft uiteraard ook te maken met regisseur-scenarist Harris Goldberg, die het verhaal van ‘Numb’ deels baseerde op zichzelf (misschien heeft hij het script van ‘Deuce Bigalow: Male Gigolo’, waarmee hij zich voor het eerst liet opmerken in Hollywood, ook geschreven na een stevige trek aan de waterpijp?). De film verglijdt nergens in onnodig sentiment en ook al zal de aandoening in het echt een pak erger zijn dan hier wordt voorgesteld, toch krijg je nergens het idee dat Goldberg er disrespectvol mee omgaat. Reken daarbij een stel puike bijrollen van ondermeer Mary Steenburgen en Bob Gunton, en je hebt een aardig en vooral verrassend kleinood beet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray