Zoeken

The Proposal (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Proposal (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Anne Fletcher
  • Cast: Sandra Bullock, Ryan Reynolds, Malin Akerman, Mary Steenburgen
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 09-12-2009
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "The Proposal (Blu-ray)"

Schoenmaker, blijf bij je leest. Haar grootste succes mag dan de jaren ’90-hit ‘Speed’ zijn, toch is Sandra Bullock het meest op haar plaats in pretentieloze komedies, al dan niet met romantische ondertoon. ‘The Proposal’, dat ze ook mee produceerde, is dus op het lijf geschreven van de voormalige miss congeniality, die na het muffe ‘Premonition’ (waarom die geen Razzies won, blijft een raadsel) dringend een nieuwe hit nodig had.

Margaret Tate (Sandra Bullock) is een bikkelharde uitgeefster bij Golden Books, gevreesd door het hele personeel. Wanneer ze dreigt uit het land gezet te worden omdat haar Amerikaans visum geweigerd werd (ze is Canadese), ziet ze haar toekomst door de vingers glijden. Een lumineus idee werpt zich evenwel op: de bazige tante chanteert haar assistent Andrew (Ryan Reynolds) en dwingt ‘m met haar te trouwen, opdat ze op die manier toch in de VS kan blijven. Het ‘koppel’ wordt echter op de hielen gezeten door een immigratieambtenaar die een schijnhuwelijk ruikt. Er zit niets anders op voor Margaret dan Andrew te vergezellen op z’n geplande familiebezoek.

‘The Proposal’, van ‘27 Dresses’-cineaste Anne Fletcher, is een romantische komedie die slaafs het genrehandboek volgt, waardoor het niet mag verbazen hoe de twee zich op het einde van de film tegenover elkaar zullen verhouden. Het opzet van een relatie tussen twee mensen die in het begin van de film een hekel aan elkaar hebben, maar beetje bij beetje ontdekken dat de persoon die ze zo verachten voor hen wel eens de ware zou kunnen zijn, is een beproefde formule, en deze film bewijst dat ze ook in de 21ste eeuw nog altijd marcheert. Al mag je daarvoor wel niet te veeleisend zijn.

Sandra Bullock in de rol van snauwend ijskonijn werkt, en ook Ryan Reynolds scoort als ietwat sullige assistent met gouden inborst. Er hangt wel degelijk een tintelende spanning tussen de twee, en zolang de film zich richt op hun verbale robbertjes loopt het als een trein. Wanneer de nevenpersonages hun kop aan het venster steken en de film elementen combineert die eerder (en vooral beter) in ‘Meet The Parents’ en ‘Wedding Crashers’ aan bod kwamen, gaat het fout, met scènes die veleer een gevoel van plaatsvervangende schaamte dan de beoogde lach oproepen tot gevolg (de stripper, het kampvuurdansje).

Is ‘The Proposal’ grappig? Hier en daar. Romantisch? Met mate. Origineel? Absoluut niet. Dit is en blijft prefabproduct, maar je kan onmogelijk beweren dat het niet goed gemaakt zou zijn. Met twee hoofdrolspelers die in dit genre het meest van al op hun plaats zijn (Bullock beschikt over komische timing, Reynolds gaat verder op z’n ‘Just Friends’- en ‘Definitely, Maybe’-elan) heeft de film bovendien een troef in handen, die evenwel niet voldoende wordt uitgespeeld. Niettemin is deze ‘The Devil Wears Prada’ (de bitch ontdooit) meets ‘Green Card’ (word verliefd en krijg een verblijfsvergunning) vrouwencinema van de minst pretentieuze soort, die zijn doelpubliek wellicht niet teleur zal stellen.

Extra’s (Blu-ray): een audiocommentaar van regisseuse Anne Fletcher en scenarist Peter Chiarelli vormt de hoofdbrok, maar daarnaast is het voor de fan ook smullen van verwijderde scènes, een alternatief einde en een filmpje dat illustreert hoe prettig het er op de set aan toeging.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray