Zoeken

Despereaux, De Dappere Muis

  • Cinevision.be/nl quoteert Despereaux, De Dappere Muis met een 3/5
  • Regisseurs: Sam Fell, Robert Stevenhagen
  • Cast: Matthew Broderick, Dustin Hoffman, Sigourney Weaver, William H. Macy
  • Genre: Animatie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum DVD: 25-06-2009
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Despereaux, De Dappere Muis"

De vertelstem aan het begin van ‘Despereaux, De Dappere Muis’ (originele titel: ‘The Tale Of Despereaux’) heet ons welkom in het magisch koninkrijk Dor. Waarin geijkte sprookjesregeltjes niet van toepassing zijn, zo vertelt ze ook nog. Anderhalf uur later blijkt het niet alleen op dat koninkrijk, maar op de hele film te slaan. Zo nemen de makers geregeld de conventies van het genre op de korrel, lopen diverse verhaallijnen die op het eerste gezicht weinig verband houden vlotjes door elkaar én wordt het titelpersonage akelig laat geïntroduceerd.

Aldus lijkt het er lang op dat het hoofdpersonage niet Despereaux is, maar Roscuro (je herkent ongetwijfeld de vocalen van Dustin Hoffman), een schijnbaar sympathieke rat die er hoogstpersoonlijk voor zorgt dat het koninkrijk Dor een permanente staat van duisternis en honger tegemoet gaat. Hoe hij dat doet? Door op de jaarlijkse soepdag in het bord van de koningin te donderen, waarop ze prompt aan een hartaanval bezwijkt. Het gevolg is dat de koning niet enkel alle ratten, maar ook alle soep uit het dorp bant, daarmee een vloek over Dor werpend, die ook de regen- en zonnegoden het plaatsje de rug doet toekeren.

Enter Despereaux (Matthew Broderick), die enkele jaren later het levenslicht ziet, een muis die schijnbaar geen angst kent. Dat maakt hem meteen een buitenbeentje in de muizengemeenschap, en helemaal wanneer het zijn droom blijkt een knight in shining armor te worden. Daarop wordt hij verbannen tot een leven bij de ratten, waar hij kennismaakt met Roscuro, die daar inmiddels ook zijn mistroostige dagen slijt. Samen besluiten ze echter dat ze een koninkrijk te redden hebben, al dan niet om dezelfde redenen.

De grootste tekortkoming aan deze werkelijk prachtig gechoreografeerde animatiefilm is zonder twijfel het van de hak op de tak springende scenario, dat sleutelscènes nooit accentueert en daardoor de (zeker de jeugdige) kijker iets te veel aan zijn lot overlaat. De traditionele sprookjeskarakters maken allemaal hun opwachting - een held, een sidekick, een prinses, etc. - maar ze lopen door elkaar in een wirwar aan plotkluwen. Zo is er naast het verhaal van Desperaux, Roscuro en de prinses ook nog een hele subplot over een corpulent meisje dat ervan droomt prinses te worden, maar hoe zij zich in het verhaal tot de anderen verhoudt, wordt pas vrij laat duidelijk.

Toch is ‘Despereaux, De Dappere Muis’ de moeite waard en wel omdat ondanks die soms iets te warrige verhaalsprongen de karakters veel interessanter zijn dan wat we in dit genre gewend zijn. De dualiteit van Roscuro maakt ‘m onberekenbaar en dus intrigerend, de schijnbare naïviteit van Despereaux werkt ontwapenend, en ga zo maar door. Bovendien klikt alles in de finale acte wel netjes in elkaar, en blijft het ten allen tijde smullen van de knappe visuals. Leuk vertier.

Extra’s (dvd): de langste extra is een making of - op de hoes aangekondigd als ‘(zo goed als) niet-verzonnen’ - waarin een woordje uitleg over de stemmencast en de vele technische uitdagingen gegeven wordt. Voorts is het bonusmateriaal interactief, met een paar spelletjes (Despereaux’ avonturenspel, Bouw-een-Boldo), een interactieve landkaart en zelfs een tiental tips hoe om te gaan met grappig grote oren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray