Zoeken

The Visitor

  • Cinevision.be/nl quoteert The Visitor met een 4/5
  • Regisseur: Tom McCarthy
  • Cast: Richard Jenkins, Hiam Abbass, Haaz Sleiman, Danai Jekesai Gurira
  • Genre: Drama
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-07-2009
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "The Visitor"

Als acteur is Tom McCarthy al sinds medio jaren negentig actief, en ook al speelde hij in films en series met enig aanzien (‘Syriana’, ‘Flags Of Our Fathers’, ‘The Wire’), zijn belangrijkste wapenfeit leverde hij achter de camera toen hij vier jaar geleden het prachtige ‘The Station Agent’ draaide, een kleine intimistische parel over enkele sociale outcasts die geleidelijk hun harnas afwerpen en naar elkaar toegroeien. Hetzelfde gebeurt ook in ‘The Visitor’, z’n tweede film als regisseur waarmee-ie bewijst dat zijn debuut geen toevalstreffer was.

De underdog hier luistert naar de naam Walter Vale (een prachtrol van Richard Jenkins), vereenzaamd door het verscheiden van z’n echtgenote en mentaal ingedommeld wegens een job als professor economie die hij al twintig jaar met tegenzin beoefent. Wanneer hij voor een lezing in New York voor het eerst in jaren terug zijn appartement aldaar bezoekt, treft hij er twee illegalen aan: Tarek, een djembé-spelende goedlachse Syriër, en Zainab, zijn Senegalese levensgezellin. Een plotse en onverwachte ontmoeting die voor velen reden zou zijn om de politie te bellen of op z’n minst hen de deur te wijzen, maar niet voor Walter. Hij zet z’n huis voor hen open, en niet veel later ook zijn hart. De kleur die bijna volledig uit zijn bestaan was weggezogen keert langzaamaan terug.

Het tedere ‘The Visitor’ wordt, net als McCarthy’s voorganger, gedragen door de karakters die het bevolken en de acteurs die hen gestalte geven. Het zijn echte mensen, gedreven door emoties, getekend door verdriet, gesteund door vriendschap. De vriendschap die zich allengs tussen Walter en Tarek ontwikkelt, is mooi, puur, eerlijk, maar wordt danig op de proef gesteld wanneer die laatste aangehouden wordt door de politie. Hij heeft geen geldige papieren om voor te leggen, en dreigt gedeporteerd te worden. Zo ontplooit dit intrieste en hartverscheurende verhaal zich tot een pakkend karakterdrama, waarin McCarthy ook de Amerikaanse migratiepolitiek gevoelig aankaart. Niet in detail weliswaar, want het verhaal van Walter die zijn leven veranderd ziet, blijft centraal staan.

Richard Jenkins is typisch zo’n acteur wiens kop je al sinds jaar en dag kent, maar die nooit eerder de kans kreeg om zelf in de schijnwerpers te staan. En zelfs nu hij een hoofdrol speelt, doet hij dat nog niet. Walter is een personage in de schaduw, en zo speelt hij het ook: droog, minzaam, maar ontroerend. Zijn tegenspelers - alweer sociale outcasts dus - moeten er evenwel niet voor onderdoen. Mooie auteurscinema met het hart op de juiste plaats en een non-happy end die je toch vergenoegd de zaal doet verlaten.

Extra’s (dvd): ruim twintig minuten aan interviews, oftewel vijf aparte gesprekken met zowel de vier voornaamste acteurs als de regisseur Tom McCarthy. Allemaal even interessant, en wel omdat we hier ook eens niet de traditionele Hollywoodacteurs krijgen, doch acteurs die net als hun personages met hun hart spreken. Gesprekken dus die mooi aansluiten bij de warme en weemoedige sfeer van deze wondermooie film.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray