Zoeken

Breakfast With Scot

  • Cinevision.be/nl quoteert Breakfast With Scot met een 2/5
  • Regisseur: Larie Lynd
  • Cast: Thomas Cavanagh, Noah Bernett, Ben Shenkman
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 94 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-06-2009
  • Distributeur DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "Breakfast With Scot"

Een kind krijgen is altijd een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Alle voormalige prioriteiten vervagen en ruimen plaats voor nieuwe. Maar wat als je er als toekomstige ouder niet klaar voor bent? En wat als je zelfs niet eens verwacht had ooit voor de opvoeding van een jonge telg in te staan? In ‘Breakfast With Scot’ zien we hoe een 12-jarige knul bij zijn oom en diens vriend intrekt, en die laatste is daar in den beginne niet zo mee opgezet.

Eric (de vriend) woont immers al vier jaar samen met zijn vriend Sam en geniet naast de geneugten van de liefde ook van zijn andere grote passie: hockey. Wanneer hij op zijn 36ste zijn hockeycarrière de rug toekeert en een job aanvaardt als presentator van een sportprogramma, had hij verwacht dat zijn leven er anders zou gaan uitzien, maar als rond dezelfde tijd Sam ook nog eens aankondigt dat zijn 12-jarig neefje Scot bij hen komt wonen, stort de wereld van de voormalige hockey-hotshot in. Hoe het komt dat Scot plots onderdak bij zijn oom krijgt? Z’n moeder is overleden, en zijn vader - Sams broer - is nergens te bespeuren.

In het kraam van Eric past een kind echter niet, en al zeker geen excentrieke spruit als Scot. Die blijkt een nogal bijzonder jongetje te zijn, met een geheel eigen (duidelijk van de kindernorm afwijkende) kledijkeuze, en een weinig aan de verbeelding overlatende voorliefde voor de kleur roze, veren, boa’s én musicals. De jonge Scot blijkt al meer ‘uit de kast’ dan de oude Eric tot op heden is, en de openheid van de kleine knaap, die er geeneens bij stilstaat dat hij zich zo openlijk out, staat in schril contrast met de zich als heteromacho gedragende Eric. De collega’s van die laatste weten immers nog altijd niet dat hij homo is…

Om van ‘Breakfast With Scot’ te kunnen genieten, moet je heel veel clichés en onwaarschijnlijkheden door de vingers zien. Hoe geloofwaardig is het dat iemand al vier jaar een relatie heeft met een andere man, maar toch zijn homo-zijn verborgen tracht te houden? En hoeveel kitschkenmerken kan je aan een personage toewijzen om ‘m toch maar ‘anders, maar daardoor net innemend’ te laten overkomen (de jonge Scot)? Deze goedbedoelende, maar door zijn uitvergrotingen de bal stevig misslaande film blinkt niet meteen uit in intelligent schrijfwerk, en ook al wil deze Canadese feel good movie maar wat graag afwijken van de Hollywood-formulekomedies; uiteindelijk trapt hij in dezelfde stereotiepe vallen.

Gelukkig is er nog de ontwapenende vertolking van de jonge Noah Bernett, die weliswaar gevaarlijk flirt met de grens der overacting, maar er door z’n tomeloze charme toch mee wegraakt. Zijn losheid contrasteert sterk met de stijve hark-optredens van het herenkoppel, die nergens geloofwaardig zijn als geliefden. Maar het grootste probleem zit in het voorspelbare, nergens opwindende verhaal, dat al snel zijn ware intenties verraadt: niet de jongen moet tot inzichten komen, maar wel de volwassen Eric. Oftewel: verloochen nooit wie je bent. Een goede insteek, maar geen goede film.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray