Zoeken

The Box Collector

  • Cinevision.be/nl quoteert The Box Collector met een 2/5
  • Regisseur: John Daly
  • Cast: Margot Kidder, Noah Segan, Lyne Renée, Michael Bowen
  • Genre: Thriller
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum DVD: 18-06-2009
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Box Collector"

Vaak is het niet makkelijk voor ouders om hun kinderen definitief los te laten. De eerste schooldag is al een beproeving, later breekt dan de studententijd aan en nog verder op de tijdslijn komt de dag dat zoon- of dochterlief de biezen pakt en definitief het huis uittrekt, in niet weinige gevallen omdat hij of zij het hart verpand heeft aan de ware Jacob(a). Moeders die hun zonen maar moeilijk van onder hun juk vandaan laten gaan, leveren in filmland regelmatig stof tot psychologische thrillers. Ook het niet altijd even geïnspireerde ‘The Box Collector’ beroept zich erop.

De moeder in kwestie luistert naar de naam Beth (Margot Kidder), een weduwe sinds twintig jaar die samen met haar zoon, de jonge kunstenaar Harry Green (Noah Segan), in een slaperig Amerikaans plattelandsdorpje verblijft. De rust in dat dorpje wordt enigszins verstoord door de komst van Marie Dupont (de Belgische Lyne Renée), die met haar dochtertje het huis naast dat van de Greens betrekt. Het duurt niet lang vooraleer de vonk tussen Harry en Maria overspringt, dit tot tegenzin van Beth, die niet van plan is haar zoon zomaar van zich te laten afnemen.

Wat volgt, is een lichtjes occulte thriller waarin niets is wat het lijkt en waarin naast de drie protagonisten ook nog helderzienden en echtgenoten die hun handen niet kunnen thuishouden in rondlopen. Zo is de set-up van ‘The Box Collector’ niet louter beperkt tot de driehoeksrelatie tussen een moeder, een zoon en de vrouw aan wie die laatste mogelijk zijn hart schenkt, maar het voert wel de boventoon in deze huiverthriller, die nooit echt weet te verrassen en kampt met een rommelig opgebouwd scenario. Zo mag het niet verbazen dat de film spankracht mist, precies omdat je als kijker maar moeilijk in het verhaal kan raken, laat staan je met één van de personages identificeren.

Toch is deze Canadees-Belgische coproductie verre van een volslagen ramp, en dat dankt hij aan de grote genreherkenbaarheid. De makers kennen hun klassiekers, en zo is de casting van Margot Kidder een leuke surplus, ook al levert ze een staaltje overacting af zoals we er in tijden geen meer gezien hebben. Dat klinkt negatief? Toch niet, want in een met horror- en thrillerinvloeden doorspekte B-film als deze past het uitstekend. Kidder is overigens geen onbekende in het genre, want vroeger zat zij al in de Brian De Palma-cultklassieker ‘Sisters’ en in de originele ‘The Amityville Horror’.

Tot slot merken we ook nog op dat het Belgische aandeel aan deze productie niet over het hoofd gezien mag worden. Zo is Guy Lee Thys (‘Kassablanka’) de scenarist (al moet je daar net niet zo fier op zijn misschien), maar is het vooral uitkijken naar optredens van nieuwe Belgische ‘The Hessen Affair’-trots Lyne Renée (opnieuw uitgespeeld als vamp) en Marie Vinck. In een andere bijrol treedt ook Nederlander Victor Löw aan. Verre van een spannende thriller dus, deze ‘The Box Collector’, maar als instant-cultproject heeft hij wel zijn merites.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray