Zoeken

Public Enemy Number One, Part II

  • Cinevision.be/nl quoteert Public Enemy Number One, Part II met een 4/5
  • Regisseur: Jean-François Richet
  • Cast: Vincent Cassel, Ludivine Sagnier, Olivier Gourmet, Mathieu Amalric
  • Genre: Misdaadthriller
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum DVD: 02-07-2009
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Public Enemy Number One, Part II"

Het tweede deel van het met meervoudige Césars bekroonde tweeluik ‘Public Enemy Number One’ (originele titel: ‘Mesrine’) beloofde om meer dan één reden zijn voorganger te overklassen. Zo werd in ‘Part I’ reeds een geweldig tipje van de sluier opgelicht van de fantastische climax, die uiteindelijk het absolute hoogtepunt van dit meer dan vier uur durende epische project zou blijken. En gezien de film zich over een veel kortere tijdspanne afspeelt, maar qua speelduur net zoveel tijd in beslag neemt, kon het niet anders of Richet zou meer inzoomen op de man achter de mythe.

Jawel, ‘Public Enemy Number One, Part II’, dat in Frankrijk als ‘L’Ennemi Public N° 1’ in de zalen ging, maakt zijn aspiraties waar en gunt ons een boeiende blik in de koker van de meest mediageile crimineel die Frankrijk wellicht ooit gekend heeft. Een misdadiger, die net zozeer een bekendheid of beter, een begrip wilde zijn. Hij maakte zich druk wanneer niet zijn naam in het grootste font de voorpagina van de kranten haalde, en een journalist die hem openlijk beschuldigde een lafaard te zijn en een verrader voor zijn vrienden, komt er niet bepaald goedkoop vanaf.

‘Part II’ overspant amper zes jaar, waarvan Mesrine - andermaal schitterend vertolkt door een zichzelf helemaal uitlevende Vincent Cassel - het gros achter de tralies doorbracht. Daar ontmoet hij François Besse (Mathieu Amalric), die net als hem al verschillende malen uitbrak, en Mesrine op zijn nieuwste poging zal vergezellen. We zien ondermeer ook hoe politieke radicaal Charles Bauer (Gérard Lavin) zijn intrede doet in Mesrine’s leven, evenals commissaris Broussard (Olivier Gourmet), een agent die er zijn persoonlijke missie van maakt om de Franse publieksvijand in te rekenen.

In tegenstelling tot het eerste luik zijn de nevenpersonages net als Mesrine zelf veel meer uitgewerkt en focust Richet, die er nog steeds een extreem jachtig tempo op nahoudt, zich meer op de karakters dan op de handelingen die ze uitvoeren. Al leveren die handelingen (ontsnappingen, overvallen, etc.) nog steeds wel de meest gestileerde scènes op, die elke liefhebber van een goeie thriller regelmatig tot nagelbijten zal doen overgaan. De suspenseopbouw in de finale is weinig minder dan briljant.

Het tweeluik ‘Public Enemy Number One’ is dan wel niet het grootscheepse meesterwerk geworden dat Richet voor ogen had of dat de Césars zo geroemd hebben, maar het blijft entertainment van de bovenste plank, opgesplitst in twee delen die niet in stijl, maar wel in invulling aanzienlijk verschillen. Gedragen door een vertolking van wereldniveau (Cassel is subliem) en vooruitvliegend aan een tempo dat je nauwelijks een rustpunt gunt, doet dit epos een gooi naar de snelst voorbijrazende vier uur op pelliculle ooit. Dat het daarnaast nog eens uitermate interessant (tussen alle anekdotes door leren we de man ook best wel een beetje kennen) is, is mooi meegenomen.

Extra’s (dvd): net als het eerste deel krijgt deze als bonusmateriaal een trailer en een kijkje achter de schermen mee. Gezien de epische omvang van dit project en de vele namen die eraan verbonden zijn, had dit gerust iets meer mogen zijn.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray