Zoeken

Crank: High Voltage

  • Cinevision.be/nl quoteert Crank: High Voltage met een 3/5
  • Regisseurs: Mark Neveldine, Brian Taylor
  • Cast: Jason Statham, Amy Smart, Clifton Collins Jr., Dwight Yoakam
  • Genre: Actie
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum DVD: 22-10-2009
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Crank: High Voltage"

Met ‘Crank: High Voltage’, het vervolg op de verrassingshit van drie jaar geleden, willen de regisseurs Mark Neveldine en Brian Taylor hun stunt van destijds herhalen. En zoals elke zichzelf respecterende sequel is ook deze luider, grootser en vooral vermoeiender. De eindeloos idiote pitch, het zelfrelativerende acteerwerk van Jason Statham (de ideale figuur voor dit soort filmpjes) en de uit stroboscopische actie opgebouwde regie houden het fungehalte niettemin opvallend hoog, en beletten dat de film nog voor halfweg zelf een stroomstoot kan gebruiken.

Het hoofdpersonage Chev Chelios (Statham dus) heeft er alleszins heel veel nood aan. Dit vervolg gaat verder waar deel één ophield. De protagonist viel toen uit een helikopter, en hier zien we hoe hij een weinig zachte landing op het asfalt maakt. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, blijkt zijn hart nog te kloppen en nog voor hij dat zelf beseft, is hij al van de straat geplukt door een stel Chinezen, die het op zijn krachtige levenspomp gemunt hebben. Niet lang daarna wordt hij wakker in wat schijnbaar dienstdoet als een ziekenhuis, maar hij blijkt in de criminele handen van een misdaadorganisatie, die geleidelijk aan elk orgaan uit zijn lichaam willen halen.

“Niet met mij”, denkt Chev, en hij baant zich een weg naar buiten. Zijn hart is hij niettemin al kwijt; dat is vervangen door een kunstmatig exemplaar. Chev’s missie is dus zo klaar als een klontje: hij wil zijn eigen hart terug, en zet daarvoor de jacht in op de dief. Op zijn tocht moet hij er echter wel voor zorgen dat zijn kunsthart niet zonder stroom komt te vallen.

‘Crank: High Voltage’ gaat van start als een videospelletje, en dat blijkt helemaal bij de stijl van Neveldine en Taylor aan te sluiten. Zo heeft de openingsacte, waarin Chev ontsnapt en zich via een verlaten loods een weg baant naar buiten toe, veel weg van een shoot ‘em up-spelletje. Het zet de toon voor net geen anderhalf uur van dat soort actievolle nonsens, want net zoals zijn voorganger mag je ook deze nooit ernstig nemen. In de figuur van Jason Statham hebben de makers vanuit die optiek een hoofdrolspeler die weet hoe je de tong stevig in de wang moet drukken.

Het is evenwel niet al positief. De speelduur is betrekkelijk kort, maar toch weten de makers je als kijker helemaal uit te wringen. De wilde actie is zo brutaal in your face dat je halfweg al riskeert aan een overdosis te bezwijken, en de manier waarop het hippe cineastenduo hun film naar de groteske finale loodsen, kan wel eens vermoeien.

De duivels grappige humor en het geinige B-film-idee weten het geheel niettemin vooruit te stuwen. Net als de vele ultramaffe scènes (de Stat die al lopend een man uit een rijdende auto tracht te sleuren!) en dito nevenpersonages (die kerel met het full body Tourette-syndroom) geregeld een glimlach op het gelaat toveren. Dat de film af en toe ook inspiratie haalt bij zijn voorganger - deze bevat alweer een publieke vrijpartij - blijkt onvermijdelijk, net als een paar obligate uitschuivers die je de makers evenwel snel vergeeft. Cool filmpje.

Extra’s (dvd): Naast een informatieve commentaartrack is vooral de featurette ‘Crank 2 Take 2’ erg leuk, waarin de makers hun fuck-ups presenteren: zogenaamde ‘fouten’ (camera in beeld, etc.) die in de film beland zijn. Bewust. Maar het paradepaardje is een in twee delen opgesplitste making of, waarin de makers ondermeer een tipje van de sluier over een mogelijk derde deel oplichten. “De enige reden om een derde film te maken is het publiek dat een derde deel wil, dus afwachten maar”, klinkt het. Wat ons betreft, mogen ze daar gerust werk van maken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray