Zoeken

Blow Out

  • Cinevision.be/nl quoteert Blow Out met een 5/5
  • Regisseur: Brian De Palma
  • Cast: John Travolta, Nancy Allen, John Lithgow
  • Genre: Thriller
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-12-2006
  • Distributeur DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Blow Out"

Jack (John Travolta) werkt als geluidstechnicus bij tweederangs horrorfilmpjes. Wanneer hij, in functie van zijn job, laat op de avond samplegeluiden aan het verzamelen is, is hij getuige van een ongeval, waarbij de auto in het kanaal terechtkomt. Als later de media op de hele zaak springt, beseft Jack dat hij een waardevolle tape in het bezit heeft. Nieuwsgierig als hij is, besluit hij zelf het mysterie van het ongeval te ontrafelen.

John Travolta schittert als de schuchtere, maar erg curieuze Jack. Hij wordt voortreffelijk bijgestaan door De Palma’s toenmalige echtgenote Nancy Allen en een ongemeen criminele John Lithgow (die wurgscène straalt pure horror uit!). Het verhaal, naar de hand van De Palma zelf, is sterk uitgewerkt en stevent af op een bijzonder knap uitgekiende climax, waarbij niets is wat het lijkt en waarin De Palma andermaal bevestigt geen conventioneel thrillerregisseur te zijn. ‘Blow Out’ bevat veel traag, maar sensueel opgebouwde spanningsscènes, die deze boeiende prent naar een hoger niveau tillen. Naast het veelvuldig gebruik van retarderingsmomenten - de scènes in het station zijn pure meesterwerkjes op zich - valt De Palma hier ook terug op zijn fetisj van zowel douchescènes als metro’s.

‘Blow Out’ wordt regelmatig verweten een veramerikaniseerde kopie te zijn van ‘Blow-Up’, Antonioni’s culthit, maar door de intrinsieke beeldvoering en politieke uitwerking (De Palma begon zijn carrière als politieke filmmaker!) onderscheidt deze thrillerklassieker zich moeiteloos van de Italiaanse prent. Zich afspelend in de typische, illusionistische, broeierige suspensewereld van De Palma, is ‘Blow Out’ uitgegroeid tot één van ’s mans beste verwezenlijkingen ooit. Hoewel hij vaak beschuldigd wordt Hitchcock te plagiëren, presteert de met Italiaanse roots bezegelde cineast met deze goed doorwrochte prent iets waar Hitchock zijn volledige carrière naar trachtte: intense, hevige spanning creëren. De jaren tachtig klassieker ‘Blow Out’ is hét beste bewijs dat er maar één master of suspense is: Brian De Palma!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray