Zoeken

Role Models

  • Cinevision.be/nl quoteert Role Models met een 3/5
  • Regisseur: David Wain
  • Cast: Seann William Scott, Paul Rudd, Elizabeth Banks
  • Genre: Komedie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-07-2009
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Role Models"

Judd Apatow heeft helemaal niets met ‘Role Models’ te maken, maar een blinde die zijn invloed niet ziet. Sinds ‘The 40 Year Old Virgin’ aansloeg als een bom en de regisseur-producer het komediegenre meer nieuw leven inblies met ondermeer ‘Knocked Up’, ‘Superbad’ en ‘Forgetting Sarah Marshall’, is het genre terug hip. Nu de stroom van Apatow-producties gaan liggen is, ruiken anderen hun kans om op dezelfde leest geschoeide humorhits de filmmarkt in te stuwen. ‘Role Models’ is er zo eentje. Dat het universum van Apatow sterk om de hoek lonkt, voel je al aan de casting van Paul Rudd in zijn vaste rol als underdog.

Hij speelt de rol van Danny, een vertegenwoordiger van een energiedrankje, dat hij samen met z’n beste vriend Wheeler (‘American Pie’-acteur Seann William Scott) promoot in de verschillende scholen doorheen de VS. Niet direct een uitdagende job en dus is het niet verwonderlijk dat Danny er zo ongelukkig bijloopt. In die mate zelfs dat zijn vriendin (Elizabeth Banks) hun relatie verbreekt. Hierdoor gaat hij zodanig door het lint, met als gevolg de vernieling van een standbeeld voor een openbare school. Danny en Wheeler, die bij ‘m was op de plaats delict, worden veroordeeld tot 150 uren gemeenschapsdienst, wat hen in het Sturdy Wings-programma doet terechtkomen. Een faciliteit waarbij probleemkinderen onder het toezicht van volwassen rolmodellen worden geplaatst.

Het laatste wat je ‘Role Models’ kan toeschrijven, is dat hij toonvast zou zijn. De grappenstroom is dan wel constant, maar het niveau nooit regelmatig. Zo wisselt deze eens op hormonen dan weer op emoties inspelende en aan de tienerkomedies van de jaren tachtig schatplichtige film gretig af tussen seksgrappen à la ‘American Pie’ over sentimentele familiewaarden en levenslesjes op z’n Disney’s tot opvallend clevere dialogen, veel slimmer dan het nogal banale verhaal doet vermoeden. Deze foute mix resulteert in een haast onweerstaanbare film, die zelfs op z’n meest gênante momenten blijft werken.

De film haalt z’n beste scènes uit de nochtans niet geheel onvoorspelbare confrontaties tussen de twee rolmodellen en de ‘beschadigde’ knaapjes die onder hun beperkte supervisie belanden. Zo zorgt het zwarte vuilgebekte knaapje dat onder Wheelers hoede terechtkomt voor meer KNT-grappen dan Eddie Murphy in ‘Raw’ en geeft Christopher Mintz-Plasse als ridder in een droomwereld een heel nieuwe definitie aan een fanboy. Dat zowel zij als hun begeleiders tegen wil en dank al bij al niet zo beschadigd zijn als de film ons bij het begin wil doen geloven, voel je niettemin snel aankomen.

‘Role Models’ neemt op zoveel manieren een loopje met de genrelogica en de regels van de goede smaak dat je uiteindelijk toch niet anders kan dan de makers bewonderen voor hun no-nonsense aanpak die gelukkig sneller uitloopt op een goede mop dan op een duffe levensles. Ook al blijft het af en toe wenkbrauwen fronsen geblazen wanneer Seann William Scott gevaarlijk dicht tegen z’n irritante Stifler-acteerstijl aanleunt of wanneer de Sturdy Wings-eigenares gekke dingen doet met een hotdog. Niettemin smakelijk gelachen.

Extra’s (dvd): net als met de film mag er ook met het bonusmateriaal gelachen worden. Zo wordt ons een blik achter de schermen (of op de set, zo je wil) gegund, maar vooral is het grinniken geblazen met de verwijderde scènes en outtakes, en daarbovenop nog de bloopers. Met andere woorden: een schijfje dat humor zeer hoog in het vaandel draagt. En met succes.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray