Zoeken

Striking Distance (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Striking Distance (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Rowdy Herrington
  • Cast: Bruce Willis, Sarah Jessica Parker, Tom Sizemore, Dennis Farina
  • Genre: Thriller
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-07-2009
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Striking Distance (Blu-ray)"

“Ik heb de film niet gezien, maar het huis dat ik met de centen gebouwd heb, is wel prachtig”, aldus Michael Caine over ‘Jaws 4’. De quote illustreert één ding, en dat is dat acteurs af en toe voorrang geven aan de paycheck. Toch is het niet noodzakelijk zo dat wanneer acteurs hun eigen projecten verfoeien ze ook gelijk hebben. Kevin Costner had het bij het rechte eind toen hij stelde dat ‘The Guardian’ een stinker van formaat was, maar Edward Norton lag dan weer zo in ruzie met de producenten van ‘The Italian Job’ dat hij vergat dat de film best aardig was.

Eenzelfde verhaal hangt aan ‘Striking Distance’ vast. Het ging zelfs zo ver dat Bruce Willis zich een paar jaar terug op televisie verontschuldigde voor deze film. Nu, een meesterwerk van de zevende kunst is dit allerminst, maar in z’n genre heeft deze politiethriller van Rowdy Herrington (‘Road House’) beslist zijn verdiensten. Zo ligt het tempo hoog genoeg om het uurwerk kijken te beletten, bevat het scenario meer bochten dan de rivier waarop Willis en Parker een stel snoodaards inrekenen én wordt er door een uit klinkende namen samengestelde cast op niveau geacteerd. Onderschat dus, deze ‘Striking Distance’? Misschien wel, zelfs door de hoofdrolspeler.

Tom Hardy (Willis) is een flik die het niet alleen bij het korps, maar ook bij z’n familie verkorven heeft. Niet moeilijk natuurlijk als je weet dat zijn naaste familieleden stuk voor stuk deel uitmaken van dat korps en hij er niet voor terugdeinst uit de biecht te klappen. Wanneer zijn vader om het leven komt na een achtervolging op een mysterieuze killer en Tom vermoedt dat de schuldige zich in het korps bevindt, verliest hij alle sympathie en wordt hij overgeplaatst naar de rivierpolitie. Twee jaar later duikt de moordenaar opnieuw op. Gezien Tom op maar weinig geloof kan rekenen, vindt hij enkel steun bij zijn nieuwe partner Jo (Sarah Jessica Parker).

Stellen dat ‘Striking Distance’ het warm water uitvindt, zou overdreven zijn, maar wél vangt regisseur Herrington iets aan met de vele clichés die in het scenario vervlochten zitten. Het karakter van Bruce Willis wordt gedefinieerd door de stereotiepen uit het handboek: een flik met een persoonlijke vendetta, is aan lager wal geraakt, verdrinkt zich af en toe in de fles, leeft als een einzelgänger op een woonboot, voelt zich te goed voor z’n nieuwe - laat staan vrouwelijke - partner, en ga zo maar door. Niets dat je nog niet eerder gezien hebt, maar toch raakt Willis ermee weg. Dat hij amper vijf jaar ervoor doorbrak met ‘Die Hard’ zal daar wellicht ook iets mee te maken hebben. De charismatische flik met issues leek zijn handelsmerk te worden.

Hoe de vork precies in de suspensesteel zit, levert evenwel een aardig raadseltje op, dat met kennis van zaken in scène gezet is (wedden dat ‘Lil’ Red Riding Hood’ nooit meer hetzelfde klinkt?). De finale stelt ook niet teleur, maar is een logisch gevolg uit de opbouw (geen bizarre deus ex machina’s), en geregeld bevat de film een actiescène (de achtervolging in het begin) die er best mag wezen. Aldus is de Blu-ray-uitgave van ‘Striking Distance’ misschien wel het ideale moment om deze film te herontdekken. Verrast zal je niet worden, maar deze typische nineties thriller blijkt de tand des tijds aardig overleefd te hebben. Al zal de superieure beeldkwaliteit daar mogelijk ook voor iets tussenzitten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray