Zoeken

Dorothy

  • Cinevision.be/nl quoteert Dorothy met een 3/5
  • Regisseur: Agnès Merlet
  • Cast: Carice van Houten, Jenn Murray, David Wilmot
  • Genre: Thriller
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum DVD: 07-07-2009
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Dorothy"

Sinds de Nederlandse Carice van Houten schitterde in Paul Verhoevens oorlogsthriller ‘Zwartboek’ raakte haar carrière in een stroomversnelling. Zo mocht ze op een paar jaar tijd optreden aan de zijde van Tom Cruise, Jude Law en Leonardo DiCaprio. En ook al belandde haar rol naast die laatste op de montagevloer, toch bewijst de getalenteerde actrice dat ze een neus heeft voor interessante rollen. De Iers-Franse coproductie ‘Dorothy’ is dan wel een kleinschaliger project, het illustreert andermaal Van Houtens ambitie.

De actrice uit ondermeer ‘Alles Is Liefde’ en ‘Valkyrie’ treedt aan als Jane Van Dopp, een psychiater uit Dublin die de plotse dood van haar man en zoontje maar moeilijk kan verwerken. Toch besluit ze zich op haar werk te storten, het enige wat haar motor nu draaiende houdt. Wanneer ze in aanraking komt met de zaak van Dorothy Mills, trekt ze die dan ook meteen naar zich toe. Dorothy is een 15-jarig meisje uit een klein, afgelegen dorpje dat van poging tot moord op een baby beschuldigd wordt.

Jane wordt evenwel niet met open armen ontvangen in de dorpsgemeenschap, waar een vijandige, dreigende sfeer hangt. Gelukkig is er nog Colin op wie ze kan rekenen om haar ginds wegwijs te maken. Jane’s diagnose wanneer ze Dorothy een eerste keer ontmoet, lijkt eenvoudig: een multiple personality. Een verdere kennismaking wijst echter uit dat het toch niet zo simpel is Dorothy’s aandoening te catalogeren.

Een hoofdpersonage met wie je als kijker kan connecteren, een clever scenario met een paar strategisch ingebouwde twisten én een sfeer die je haast voortdurend op het puntje van de stoel gevangen houdt, meer moet dat soms niet zijn. ‘Dorothy’ verdient niet echt veel originaliteitspunten, maar scoort wel met z’n kippenvelinducerende regie die je meer dan eens uiterst doeltreffend de stuipen op het lijf jaagt. Al zit het veelgelaagde script daar ook voor iets tussen, want naast spannend is het verhaal van deze horrorthriller in de eerste plaats intrigerend.

‘Dorothy’ maakt daarenboven ook dankbaar gebruik van zijn pittoreske, doch tegelijk zeer onbehaaglijke locatie. Het gegeven van de indringer of indringster in een verlaten dorpgemeenschap is niet nieuw, en de parallellen met films als de jaren ’70 klassieker ‘The Wicker Man’, ‘Calvaire’ en zelfs ‘De Indringer’ zijn merkbaar, maar om de één of andere reden blijft het werken. Vaak speelt een film als deze immers in op de angst van de kijker. Wat zou jij doen als je in deze situatie zou belanden, is een basisvraag van waaruit veel goeie huiverthrillers vertrekken. Zo ook ‘Dorothy’.

Reken daarbij nog een stel knappe vertolkingen (niet alleen Van Houten is op dreef, maar ook Jenn Murray als Dorothy en zelfs David Wilmot doet het aardig als de behulpzame Colin), een reeks boeiende en soms verrassende wendingen én een immer strakke spanningsboog en dan weet je dat je een prima genrefilm te pakken hebt. Geen hoogvlieger evenwel, maar wel een zeer solide thriller die ook nergens meer pretendeert te zijn.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray