Zoeken

The Warlords

  • Cinevision.be/nl quoteert The Warlords met een 3/5
  • Regisseur: Peter Chan
  • Cast: Jet Li, Andy Lau, Takeshi Kaneshiro
  • Genre: Actie
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum DVD: 07-07-2009
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Warlords"

Jet Li is zo ingeburgerd in Hollywood dat je z’n Chinese roots haast zou vergeten. Slechts sporadisch zakt hij nog eens af naar zijn heimat om een film te draaien, maar wanneer hij dat toch doet, mag je er zeker van zijn dat hij daar een goeie reden voor heeft. Zijn keuze om een rol in Zhang Yimou’s ‘Hero’ te aanvaarden, bleek de juiste, want de film werd een klassieker in zijn genre en zorgde zelfs voor een kentering aangaande het internationale succes van epische Aziatische vertellingen. Voor het minstens zo doordachte ‘The Warlords’ sprong hij opnieuw op de vlieger richting zijn thuisland.

We schrijven Chian, ergens halverwege de 19de eeuw. In het land is wat men toen als de bloederigste oorlog in de wereldgeschiedenis beschouwde aan de gang. Eén van de strijders in die legendarische oorlog is generaal Pang Qingyun (Jet Li), wiens bataljon volledig van de kaart wordt geveegd. Maar zelf overleeft hij het. Zwaargewond wordt de generaal opgenomen in een dorpje, waar hij bandieten Zhao Er-Hu (Andy Lau) en Zhang Wen-Xiang (Takeshi Kaneshiro) leert kennen. De drie sluiten snel vriendschap en worden, wat men noemt, bloedbroeders.

Op aanraden van Pang, die het strijdersbloed door de aderen heeft lopen, sluit het drietal zich aan bij het leger en onder de leiding van die eerste winnen ze de ene veldslag na de andere, de ene ook al bloederiger dan de andere. Zoals dat echter gaat met machtswellustige leiders vervaagt op een bepaald punt hun blik op de realiteit en zo kent ook Pangs ambitie mettertijd geen grenzen meer en worden zijn methodes met de dag wreder. Wanneer Zhao zich tegen de megalomane Pang keert, betekent dit het einde van hun ongeschreven verbond. De bloedbroeders worden plots vijanden van elkaar.

Wie verwacht in ‘The Warlords’ dezelfde Jet Li aan het werk te zien als in ‘Romeo Must Die’, ‘Kiss Of The Dragon’ of ‘Cradle 2 The Grave’ moeten we teleurstellen. Niet getreurd evenwel, want je krijgt er een Li voor terug zoals je ‘m nog maar weinig aan het werk zag in Amerikaanse projecten. Dat zijn vertolking er mag zijn, bewijst ondermeer de Hong Kong Award die hij ervoor in de wacht sleepte. Overigens niet de enige prijs die ‘The Warlords’ won, want tijdens die uitreiking was de film met acht beeldjes de grote winnaar, met ook nog Beste Film en Beste Regie als uitschieters.

Het meeste indruk maken de prachtig gechoreografeerde battle scenes, die zeer gedetailleerd in het script beschreven stonden (een gevecht van ruim 20 pagina’s!) en gefilmd werden met minstens acht camera’s die tegelijk opnamen. Het resultaat is indrukwekkend. Maar ‘The Warlords’ is meer dan alleen maar die epische veldslagen. Het is een op ware feiten gebaseerd drama van Shakespeariaanse proporties. Knap vertolkt door o.a. lokale talenten Andy Lau (‘Infernal Affairs’) en Takeshi Kaneshiro (‘House Of Flying Daggers’) die naast Li schitteren en met een pak vakkennis geregisseerd door Peter Chan.

Extra’s (dvd): een bonusschijf met ruim 130 minuten aan bonusmateriaal klinkt dik de moeite? Is het ook. Op de tweede disc vinden we ondermeer een making of terug, een blik achter de schermen, een documentaire die inzoomt op de historische achtergrond van het verhaal en verwijderde scènes. Kortom, een goed gevulde disc, samen met de film gehuld in een fraaie slipcase.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray