Zoeken

Nick & Norah's Infinite Playlist

  • Cinevision.be/nl quoteert Nick & Norah's Infinite Playlist met een 4/5
  • Regisseur: Peter Sollett
  • Cast: Michael Cera, Kat Dennings, Aaron Yoo, Ari Graynor
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-07-2009
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Nick & Norah's Infinite Playlist"

Alles komt terug. Op de radio weerklinken heden ten dage meer covers dan nieuwe composities, in het peloton doet Lance Armstrong na drie jaar afwezigheid opnieuw een gooi naar de gele trui en een blik op het recente aanbod blockbusters leert ons dat ruim tachtig procent bestaat uit sequels, remakes en reboots.

Minder uitgesproken, maar net zozeer teruggrijpend naar een stuk filmgeschiedenis is de moderne lichting (romantische) tienerkomedies. Daarin worden de personages niet gedreven door hormonen, maar door emoties zo herkenbaar dat je eigen hartzeer er haast terug van gaat opborrelen. Vorig jaar al noemden we Judd Apatow de nieuwe John Hughes, maar ondertussen zijn er een heleboel filmmakers opgestaan die daar graag hun graantje van willen meepikken. Soms zeer gratuit, maar soms ook met succes, zoals ‘Nick & Norah’s Infinite Playlist’ bewijst, een vertederende mix van ‘After Hours’ en ‘Ferris Bueller’s Day Off’.

Nick (Michael Cera) wil niets liever dan vroeg gaan slapen om z’n recente liefdesbreuk te verwerken, maar dat is buiten zijn vrienden gerekend die ‘m overtuigen hen te vergezellen naar een concert, zich dan nog onbewust van de chaos waarin ze de komende acht uur terecht zullen komen. Eén lichtpuntje houdt Nick op de been: de ontmoeting met Norah (Kat Dennings). Hun mogelijke relatie wordt in de eerste uren evenwel al danig op de proef gesteld, wanneer Norah’s straalbezopen vriendin plots spoorloos blijkt en Nick’s ex-vlam al haar wulpse kwaliteiten in de strijd gooit om hem opnieuw voor zich te winnen.

Een rommelige plot, steeds van de hak op de tak springend, is doorgaans geen positieve kwaliteit, maar in het geval van deze frisse rock ’n roll romcom (wat een mooie soundtrack overigens!) maakt het deel uit van de charme. Het lijkt alsof Peter Sollett en co niet goed weten van welk hout pijlen maken, maar de manier waarop alles netjes in elkaar klikt, bewijst dat er achter deze zichtbare puinhoop een ingenieus verhaal schuilt. En vooral een van weemoed, warmte en waarachtigheid doortrokken hart, dat ook dat van de kijker sneller doet bonzen.

Michael Cera, andermaal terugvallend op zijn nonchalante uitstraling en komische timing, moet echter wel oppassen niet in het typecastingstraatje te belanden. Zo speelt hij na ‘Superbad’ en ‘Juno’ voor de derde maal op rij de rol van een stuntelende slungel die erin slaagt de coolste meid van de film te scoren. Wel een nieuwe ster aan het firmament is Kat Dennings, die straalt als de obligate love interest, voor een keertje geen eendimensionale griet, maar een jonge vrouw op weg naar volwassenheid, kampend met dezelfde euvels als haar new best friend. Haar (personage)naam staat niet toevallig ook in de titel.

Extra’s (dvd): aan extra’s geen gebrek, want naast de gebruikelijke audiocommentaren vinden we tussen het bonusmateriaal ondermeer interviews met Michael Cera en Kat Dennings terug, alsook een reeks documentaires en storyboardvergelijkingen. De kers op de spreekwoordelijke taart is niettemin de set verwijderde scènes en bloopers, eveneens bezwangerd met de onvervalste charme waarmee de film je anderhalf uur lang weet in te pakken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray