Zoeken

Harry Potter And The Half-Blood Prince (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Harry Potter And The Half-Blood Prince (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: David Yates
  • Cast: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 153 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 18-11-2009
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Harry Potter And The Half-Blood Prince (Blu-ray)"

Dachten we tijdens ‘The Prisoner Of Azkaban’ (het derde deel, inmiddels alweer vijf jaar geleden) nog dat Harry en Hermione niet ver verwijderd waren van hun eerste passionele plakker, dan is dat - drie afleveringen later - toch enigszins anders uitgedraaid. Sinds episode vier tieren de hormonen al welig op Hogwarts, maar nooit eerder zo prominent als in dit zesde deel, ‘Harry Potter And The Half-Blood Prince’, andermaal gebaseerd op een turf van J.K. Rowling en vlotjes de kaap van de tweeënhalf uur overschrijdend.

Je begrijpt het goed, Harry Potter trekt resoluut de romantische kaart met liefdesperikelen voor zowel Harry als zijn beste vrienden Hermione en Ron. Dat maakt van deze nieuwe episode een vooral grappige, charmante en innemende aflevering, die het qua actie en spektakel met heel wat minder dan zijn voorgangers moet doen. Leek ‘The Order Of The Phoenix’ een voorbereiding op het echte geschut, dan stelt ‘The Half-Blood Prince’ de langverwachte confrontatie tussen Harry en Voldemort nog een beetje langer uit.

Niet getreurd evenwel, nagelbijters, want tussen al die hormonale aantrek- en afstootspelletjes wordt ook ditmaal de mysteriefactor - wie is de halfbloedprins? wie zijn Voldemorts handlangers? - gevoed. Terwijl de drie alsmaar meer volwassen wordende helden de knetterende kracht van de liefde in de lucht voelen hangen, rukt Voldemort, geruggensteund door zijn leger, op tot diep in de wereld van de dreuzels en Hogwarts. De tovenaarszoon met een brilletje uit de titel heeft door dat het gevaar zich binnen de muren van de eens zo veilige school bevindt en samen met professor Dumbledore bereidt hij zich voor op de immer nabij sluipende doodsstrijd.

Niet al te veel actie en sensatie dus, maar aan spanning boet ‘Harry Potter And The Half-Blood Prince’ niets in. Integendeel, regisseur David Yates (van de miniserie ‘State Of Play’) bewijst dat hij de knepen van het vak onder de knie heeft en drijft de suspense geregeld ten top, dankbaar gebruik makend van de onheilspellende Nicholas Hooper-score en de schaduweffecten. Het contrast tussen die spannende intermezzo’s en de eerder geinige (romantische) escapades maken van dit zesde avontuur het meest vermakelijke uit de reeks, wat ervoor zorgt dat ondanks de lange speelduur Harry Potter’s nieuwste avontuur geen seconde verveelt; dat is vroeger wel eens anders geweest.

Minder actie staat echter nog niet gelijk aan geen actie; de knappe opener en een sleutelscène waarbij een vast personage het leven laat, illustreren dat de effectenafdeling over de meest gesofisticeerde apparatuur beschikte en die knap gedoseerd heeft toegepast. Een effectenshow is ‘The Half-Blood Prince’ evenwel gelukkig niet geworden; onder die visuele lekkernijen bonst er nog altijd een kinderlijk enthousiast hart. Nooit eerder ook kwamen de personages zó goed uit de verf, en dat heeft niet weinig te maken met de uitdieping die de scenaristen hen dit keer toebedelen. Radcliffe, Watson en Grint hebben zich de karakters doorheen de jaren bovendien uitstekend eigen gemaakt.

Cynici zouden kunnen opmerken dat dit zesde deel niet echt veel te vertellen heeft en te vaak blijft steken in ‘The O.C.’-achtige tienerromantiek; tot op zekere hoogte klopt dat wel, maar dat doet niets af van de overtuigende vertolkingen, de onvervalste charme waarmee Yates en co je ruim tweeënhalfuur weten in te pakken én het feit dat die romantiek hier niet prefab-romcom, maar geloofwaardig aanvoelt. Als delen zeven en zeven bis (de verfilming van slotboek ‘The Deathly Hallows’ beslaat twee films) net zo goed zijn, dan staan er ons, net als de jonge helden op Hogwarts, nog spannende, maar wellicht ook erg romantische tijden te wachten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray