Zoeken

Transporter 3 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Transporter 3 (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Olivier Megaton
  • Cast: Jason Statham, Robert Knepper, Natalya Rudakova
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 09-07-2009
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Transporter 3 (Blu-ray)"

Jason Statham is een enigma. Wat hij aan charisma te over heeft, lijkt hij aan ambitie te ontberen. Niet dat er iets verkeerds is om je imago als actieheld te exploiteren, maar zowel in zijn beginperiode (‘Lock, Stock And Two Smoking Barrels’, ‘Snatch’) als recentelijk nog (‘The Bank Job’) demonstreerde de charismatische Brit dat er in hem een beter acteur schuilgaat, de eendimensionaliteit van zijn actietypetjes ontstijgend. Toch blijkt hij keer op keer ook de juiste man voor die actierollen, simpelweg omdat hij de tong steeds stevig in de wang gedrukt houdt.

In dit derde deel gaat transporteur Frank Martin (Statham dus) in zee met crimineel Jonas Johnson (Robert Knepper, aka T-Bag uit ‘Prison Break’), die twee grote tassen en een ontvoerde Oekraïense schone van Marseille naar Odessa wil verplaatst zien. Hoewel hij het transport in eerste instantie niet ziet zitten, buigt Frank toch, goed wetende dat hij zich daarmee een pak miserie op de nek haalt en enkele (zo niet, alle) van de hem door zichzelf opgelegde regeltjes met de voeten zal moeten treden. Zijn vrouwelijke, sexy cargo blijkt immers de dochter van een vooraanstaand zakenman.

‘Transporter 3’ bestempelen als een zoveelste in de reeks is niet onterecht, maar toch doen de makers een aardige poging om de serie, waar in tegenstelling tot de immer overdonderende stuurmanskunsten van het hoofdpersonage duidelijk wél al een beetje sleet op komt, van wat extra pigment te voorzien. Zo krijgt Frank Martin ditmaal een armband omgord, die ontploft wanneer de afstand tussen hem en zijn bolide meer dan 23 meter bedraagt. Die nieuwe spanningsboog biedt alweer ruimte tot achtervolgingen en ander stunt- en vliegwerk, maar dan met een andere insteek. Al mag het geenszins verbazen dat Martin ook deze beproeving heelhuids doorstaat.

Net zoals zijn voorgangers speelt ook deze aflevering niet meteen op de verrassing. Je weet dat Martin van A naar B gaat en onderweg een pak snoodaards een kopje kleiner maakt. Dat is, gezien zijn palmares de afgelopen vijf jaar (‘Crank’ en sequel als meest nadrukkelijke uitschieters), helemaal de dada van Jason Statham, en op zijn status als actieheld zit na al die tijd nog minder roest dan op de nochtans ook weer blinkende Audi A8, waarmee hij het Europese Oostblok aan een hoog tempo doorkruist. Maar vernieuwend is het al lang niet meer.

Daar knelt ook het voornaamste schoentje bij dit derde luik. De doorwinterde kijker zal zich vast en zeker niet van de indruk kunnen ontdoen dat hij of zij dit allemaal al eerder zag, en dan nog vooral in de vorige films of in andere genreprenten met The Stat in de hoofdrol. De actiescènes dreigen her en der in herhaling te vallen (was het écht nodig om Martin tweemaal tegen een tiental tegenstanders te laten vechten?) en ook de car chases - nochtans het handelsmerk van de reeks - zwepen een stuk minder op dan ze vroeger deden, ook al zien ze er in Blu-ray visueel verbluffend uit.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray