Zoeken

Die Bluthochzeit

  • Cinevision.be/nl quoteert Die Bluthochzeit met een 3/5
  • Regisseur: Dominique Deruddere
  • Cast: Armin Rohde, Uwe Ochsenknecht, Arne Lenk
  • Genre: Thriller
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum: 26-10-2005
  • DVD: 15-08-2006
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "Die Bluthochzeit"

De recente tendens om stripverhalen om te zetten in bewegende beeldjes heeft zich nu ook naar Europa doorgetrokken. Resultaat daarvan is ‘Die Bluthochzeit’, een Duits-Belgische coproductie en meteen de derde film van Vlaams cineast Dominique Deruddere, die hij niet in eigen land opnam.

Je huwelijksdag is een dag om nooit te vergeten; vast staat dan ook dat bruid Sophie (Lisa Potthoff) en haar kersverse echtgenoot Mark (Arne Lenk) dit nooit zullen doen. Wat begint met een bedorven garnaalcocktail, ontaardt in een bloederige, niets ontziende strijd tussen de feestvarkens, onder aanvoering van Marks rijke vader Hermann (Armin Rohde), en de eigenaar van het restaurant Franz Berger (Uwe Ochsenknecht), die de bruid en haar schoonmoeder gegijzeld houdt tot Hermann de rekening betaalt. Hermann is echter gewend altijd z’n zin te krijgen en samen met z’n niet altijd instemmende familie plant hij een gewapende aanval op het restaurant.

‘Die Bluthochzeit’ is een geslaagde, deels grappige, deels tragische en bovenal spannende relatieschets, gebaseerd op de strip van Jean Van Hamme. Dat de prent gebaseerd is op een comic merk je vooral aan de ietwat karikaturale uitwerking van de personages en het onderliggende, surrealistische sfeertje, waarin ontploffende granaten en nieuwbakken oorlogstaferelen hand in hand gaan met idyllisch huwelijksgeluk en indrukwekkende feestbanketten. Deruddere spendeert weinig tot geen aandacht aan de set-up; al vanaf de tiende minuut worden de twee kampen opgedeeld en kan de vermetele strijd losbarsten. Het enige minpuntje dat we hem kunnen toeschrijven is dat hij zich iets te veel focust op enkele verwaarloosbare nevenpersonages (de rijke man met het hoertje of de dokteres!) en daardoor soms de vaart uit z’n verhaal dreigt te ontsnappen.

Gelukkig lost hij dit regelmatig op door des te krachtiger terug te slaan met een ongemeen hilarische uithaal van über koppigaard Hermann, op briljante wijze vertolkt door Armin Rohde. Hij krijgt uitstekend weerwerk van Uwe Ochsenknecht als de onzekere restauranteigenaar, Arne Lenk als afkeurende bruidegom en Josef Heynert als snel naar de wapens grijpende zoon. Vanuit Belgische hoek is het uitkijken naar Hilde Van Mieghem, Dirk Roofthooft en Nand Buyl. ‘Die Bluthochzeit’ had misschien wat dieper kunnen graven, maar is al bij al toch een verdienstelijke tragikomische thriller.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray