Zoeken

Suske En Wiske & De Texas Rakkers

  • Cinevision.be/nl quoteert Suske En Wiske & De Texas Rakkers met een 2/5
  • Regisseurs: Mark Mertens, Wim Bien
  • Cast: Lucas Van den Eynde, Sien Eggers, Staf Coppens
  • Genre: Animatie
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum: 21-07-2009
  • Distributeur: KFD
Bekijk de cover van de film "Suske En Wiske & De Texas Rakkers"

Met veel bombarie werd ‘Suske En Wiske & De Texas Rakkers’, losjes gebaseerd op de gelijknamige strip, aangekondigd. De reden van alle poeha? Het betreft de duurste Vlaamse film aller tijden, ook al stelt dat op wereldschaal niet zoveel voor. We maken even de vergelijking: deze uit een Belgische animatiestudio gerolde prent bracht een kostenplaatje van net geen 10 miljoen euro met zich mee. Pixar, Dreamworks of elke andere pixelgigant bekostigt daar enkel de promocampagne mee en klaart de klus met zo’n (gemiddeld) 170 miljoen dollar meer.

Logisch dus dat de animatie onderdoet voor de Amerikaanse collega’s, al kan je het ook anders bekijken. Gelet op de beperkte centen (het mag dan meer gekost hebben dan ‘De Zaak Alzheimer’ of ‘Loft’, écht hoog is het budget niet voor een film als deze), mag het eindresultaat er best wezen. De prachtige decors zijn een lust voor het oog en de tekenaars slagen erin de wereld van Suske en Wiske herkenbaar naar het witte doek te vertalen. Enige visuele manco: de hoofdpersonages, die maar moeilijk loskomen van het papier en wier bewegingen niet zouden misstaan in een houterige poppenkast.

In ‘Suske En Wiske & De Texas Rakkers’ komen onze helden, geruggensteund door vaste waarden Tante Sidonia, Lambik en Jerom, tegenover Jim Parasijt te staan, een op macht beluste bandiet die in Texas een illegale whiskystokerij runt. Zijn drang om de allergrootste te worden is groot, en zo ontwikkelt hij een poeder dat mensen kan verkleinen. Wanneer één van de minimensjes - Ranger Tom, die jacht maakte op de Amerikaanse snoodaard - weet te ontsnappen uit het dorpje en door een speling van het lot bij Lambik terechtkomt, schieten de vijf avonturiers hem ter hulp. Sus, Wis en co trekken naar Texas om daar orde op zaken te gaan stellen.

Wie met enige nostalgie terugdenkt aan de stripavonturen, zal die herinnering wellicht bezoedeld zien door deze film, die iets te nadrukkelijk de jonge kijker beoogt. Met dat laatste is op zich niets verkeerd, maar waar de getekende esbattementen er doorgaans wel in slaagden een prikkelende mix van tieneramusement en meer voor volwassenen bestemde referenties te bieden, weet deze animatiefilm nooit zijn kinderachtigheid te ontstijgen. De grappen zijn grotendeels flauw en belegen (zie hond Tobias op een booswicht plassen!), en wanneer de makers toch verwijzen naar onze hedendaagse cultuur - ‘The Matrix’-bullet time, Jerommeke die Schwarzenegger-monologen debiteert, ‘Brokeback Mountain’ - slaan ze de bal mis.

Een flop mag je dit prestigieuze avontuur evenwel niet noemen. De stemmenregie - met een puike Sien Eggers en Lucas Van den Eynde op kop - mag er wezen. Zo weet de voltallige cast hun vocalen prima in de strijd te werpen om de zielloze karakters toch nog wat lijvigheid te schenken. Maar het verandert niets aan het feit dat ‘Suske En Wiske & De Texas Rakkers’ vooral een film is voor de jeugd van nu. Zij zullen met wijd opengesperde ogen toekijken naar al dat visuele lekkers dat de Belgische makers voor hen in petto hebben. En zij storen zich niet aan het magere, tamme scenario.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray