Zoeken

Passengers (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Passengers (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Rodrigo Garcia
  • Cast: Anne Hathaway, Patrick Wilson, Dianne Wiest, David Morse
  • Genre: Thriller
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 21-01-2010
  • Distributeur Blu-ray: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Passengers (Blu-ray)"

Hoe vreemd kan een carrière lopen? Kijk maar naar die van de Colombiaanse cineast Rodrigo Garcia. In 2000 debuteerde hij met het uitstekende ‘Things You Can Tell By Looking At Her’, een drama over een zestal sterke vrouwen, bovendien vertolkt door actrices met inhoud. Hij ging op hetzelfde elan verder met ‘Nine Lives’, waarin negen vrouwenverhalen de revue passeerden en opnieuw een knappe cast de honneurs mocht waarnemen. Met ‘Passengers’ gaat hij een heel andere tour op, maar welke die precies is, is niet altijd even duidelijk.

Zo weet dit romantische thrillerdrama niet heel van welk hout pijlen maken, ook al is het uitgangspunt beslist intrigerend genoeg om stof te bieden voor een beklijvend mysterie. Psychologe Claire Summers (Anne Hathaway) krijgt de opdracht om enkele overlevenden van een vliegtuigcrash te begeleiden. Snel blijkt er heel wat onenigheid te zijn over de oorzaak van de ramp. De ene beweert dat een explosie aan de basis lag, een ander schuift de schuld in de schoenen van de luchtvaartmaatschappij. Die laatste ontkennen echter alles.

Eén van de overlevenden is Eric (Patrick Wilson), die de shock die een crash als deze normaal achterlaat zeer goed lijkt te verteren. Claire vermoedt echter dat z’n weerbots niet lang meer op zich zal laten wachten, en precies daarom blijft ze hem behandelen. Maar haar gevoelens verhinderen een objectieve kijk op de feiten. Ze wordt verliefd op Eric en de professionele relatie wordt een persoonlijke. Maar dan plots blijken de andere overlevenden één voor één te verdwijnen. Wat is er aan de hand? Claire berust haar hoop op de schouders van Eric, maar weet hij wel meer?

‘Passengers’ schippert tussen een romantisch drama en een mysteriethriller, maar kiest nooit eenduidig richting. De relatie tussen de twee hoofdpersonages voelt lichtjes geforceerd en is nooit geloofwaardig, terwijl de spanningsboog net door de vele aandacht voor hun relatie te allen tijdje aan de slappe kant blijft. Veel heeft te maken met de aard van het mysterie. Het lijkt er sterk op dat Garcia en co het scenario ten rade zijn gegaan bij M. Night Shyamalan en Alejandro Amenabar, wat het voor de doorwinterde kijker niet erg moeilijk maakt te voorspellen hoe de vork precies aan de steel zit. De finale is niet zozeer teleurstellend als wel aangekondigd.

Een pluspunt evenwel is de uitstekende cast. Met Anne Hathaway (die stilaan bewijst ook als niet-komedie-actrice haar kwaliteiten te hebben) en Patrick Wilson - hoewel ze beide niet in hun beste doen vertoeven - heb je twee vaandeldragers van de nieuwe Hollywoodgeneratie, terwijl bijrolacteurs als Dianne Wiest, Andre Braugher en David Morse altijd solide vertolkingen neerzetten. Ook in het creëren van sfeer toont Garcia zich sterk. Dat maakt het dubbel jammer dat ‘Passengers’ nooit echt van de grond komt. Het verhaal heeft genoeg in huis om te verrassen, maar het lage tempo houdt er niet meteen de vaart in. Ondanks de acteurs die stuk voor stuk op niveau presteren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray