Zoeken

Son Of Rambow

  • Cinevision.be/nl quoteert Son Of Rambow met een 3/5
  • Regisseur: Garth Jennings
  • Cast: Bill Milner, Will Poulter, Jules Sitruk
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum DVD: 30-07-2009
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Son Of Rambow"

‘Son Of Rambow’ is een project dat pure liefde uitstraalt. Zo brengt ‘The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy’-regisseur Garth Jennings een ode aan de jaren tachtig, aan de (helende) kracht van de cinema, aan de grenzeloze verbeelding én aan kindvriendschappen, en hoe wonderlijk en innemend die soms tot stand kunnen komen. Dat is heel wat hooi om op een amper anderhalf uur durend vork te nemen, maar de nostalgische en hartverwarmende brij blijkt warempel te werken.

Will (Bill Milner) is een knaapje dat opgesloten lijkt in een eigen wereld. Hij behoort, samen met zijn moeder, zus en oma, tot een conservatieve diepgelovige broedersekte, die televisie, muziek en andere vormen van entertainment als taboe beschouwen. Wanneer hij op school kennismaakt met Lee Carter (Will Poulter) verandert dit zijn leven ingrijpend. Die laatste wil namelijk deelnemen aan Screen Test, een wedstrijd waarbij kinderen zelf een film maken en die door een jury laten beoordelen. Dat is op zich al genoeg om Will’s hoofd op hol te krijgen, maar wanneer die laatste ook nog eens een bootleg van ‘First Blood’ op het netvlies gebrand krijgt, laat hij zijn fantasie helemaal de vrije loop.

Een aanstekelijke en aandoenlijke mix van ‘Be Kind Rewind’ (het in elkaar geknutsel van de filmpjes doet denken aan de strapatsen van Jack Black en Mos Def), ‘The Goonies’ (kinderen op avontuur) en ‘Cinema Paradiso’ (de liefde voor film), zo zou je het tweede wapenfeit van Brits buitenbeentje Garth Jennings, die de inspiratie uit eigen jeugd haalde, nog het best kunnen omschrijven. Net zoals zijn debuut, laat ook ‘Son Of Rambow’ zich kenmerken door offbeat humor, karakters die allen hun eigenaardigheidjes hebben maar die je wel steeds zou willen doodknuffelen en een scheutje levenslessendramatiek, mijlenver verwijderd van de voorhamermethode die in Tinseltown frequent toegepast wordt.

Zoals vaker bij kinderen haalt de verbeeldingskracht het van de ratio, en alzo krijgt ‘Son Of Rambow’ ook iets heel feeërieks. Je leeft mee met de lotgevallen van de twee jonge knapen, die hun vriendschap op een wel heel bijzondere wijze consumeren. Dat er op hun hobbelige jeugdweg een paar kinkjes in de kabel opduiken, mag echter niet verbazen (een Franse exchange student dringt binnen in het leven van de twee); dit blijft immers ook een coming-of-age-drama en opgroeien gebeurt met vallen en opstaan. Maar het pleit voor Jennings dat hij de clichés schuwt, of ze tenminste niet nadrukkelijk uitspeelt (het gesprek over de ontbrekende vaderfiguren is gespeend van klefheid).

Dat maakt van ‘Son Of Rambow’ een erg subtiel kleinood, dat waarden als vriendschap, eenzaamheid en eigenheid in de mangel gooit, en daar een verhaal uitpuurt waarin iedereen zich wel een beetje zal herkennen (de tijdsgeest, de volledige overgave aan de fantasie, de onvermijdelijke conflicten, etc.). Moeilijk om je te laten betoveren door de sprankelende creatieve arena die deze warmbloedige jeugdfilm schept, is het dus allerminst. Reken daarbij de ontwapenende vertolkingen van Bill Milner en Will Poulter, die schittert als kwajongen met franke muil, en je hebt een fijn filmpje beet, dat welgemikt de hartsnaren beroert.

Extra’s (dvd): een audiocommentaar die je aan het lachen brengt, een making of die opgebouwd is als een rondetafelgesprek met de regisseur, de producer en de twee hoofdrolspelers en twee kortfilmpjes zoals die in ‘Son Of Rambow’, waaronder eentje die Jennings zelf als jonge snaak draaide. Heel leuke en net zo charmante extra’s dus als de film zelf.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray