Zoeken

A Woman Of Independent Means

  • Cinevision.be/nl quoteert A Woman Of Independent Means met een 3/5
  • Regisseur: Robert Greenwald
  • Cast: Sally Field, Ron Silver, Tony Goldwyn, Brenda Fricker
  • Genre: Drama
  • Duur: 260 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-07-2009
  • Distributeur DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "A Woman Of Independent Means"

‘A Woman Of Independent Means’, een miniserie opgetrokken uit drie afleveringen, is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van autrice Elizabeth Forsythe Hailey uit 1978. Inspiratie haalde ze bij de lotgevallen van haar grootmoeder. Deze uit 1995 stammende NBC-reeks kenmerkt niet de eerste maal dat Hailey’s werk onder handen genomen wordt. Eerder (in 1983) werd er al een eenmanstoneelstuk uit gedistilleerd, met actrice Barbara Rush in een kritisch bejubelde solo.

In deze tv-verfilming mag Sally Field de honneurs waarnemen. Ze treedt aan als het hoofdpersonage Bess, een vrouw uit Dallas, die met haar grote jeugdliefde Rob (Tony Goldwyn) in het huwelijksbootje treedt. Rozengeur en maneschijn voor de rest van je dagen, denk je dan, maar niet zo bij Bess. In tegenstelling tot Rob mist ze een doel in het leven, en met louter een leven als vrouw en moeder neemt ze geen genoegen. De Eerste Wereldoorlog zorgt voor een verhuis van Texas naar St. Louis, maar wanneer Rob vervolgens onfortuinlijk het leven laat, keert Bess terug.

Je zou kunnen denken dat deze bijzonder knap vormgegeven (hij won niet voor niets een prijs voor kostuumdesign) miniserie door zijn sterk uitgesproken feministische karakter enkel vrouwen zal beroeren, maar niets is minder waar. Dat de reeks de genreclichés ontstijgt, is te danken aan het mooie verhaal van schrijfster Hailey, die in haar brievenroman reeds diepe menselijke gevoelens een plaats wist te geven. Je leeft mee met de hoofdfiguur voor je er goed en wel erg in hebt, en uiteindelijk is het zelfs haar transformatie van vrouw-aan-de-haard-type (zo lijkt het echter wanneer ze met Rob huwt) naar onafhankelijke dame met vrijere opvattingen die het meest interessant om volgen is. Zeker omdat je haar, door een hoop levenstegenslagen, ziet veranderen.

Het hoeft uiteraard niet gezegd dat Sally Field dé geschikte actrice is om een personage als dit tot leven te wekken. Met rollen in films als ‘Places Of The Heart’ (waarvoor ze een Oscar won) en ‘Not Without My Daughter’ bewees ze immers al vaker dat sterke vrouwenrollen haar ding zijn. Helemaal fantastisch is dat ze wordt bijgestaan door een puike supporting cast, bestaande uit ondermeer Tony Goldwyn (ondanks zijn jongere leeftijd is hij een geloofwaardige Rob), Ron Silver, Jack Thompson en de immer imponerende Brenda Fricker.

‘A Woman Of Independent Means’ laat een mooi tijdsbeeld zien - de reeks overspant ruim zestig jaar - en de makers hebben duidelijk kosten noch moeite gespaard om de periodes typerend neer te zetten. Met zijn speelduur van ruim vier uur is deze reeks uiteraard geen korte zit, maar vervelen doet ze nergens. Niet alleen weet de vertolking van Sally Field, terecht genomineerd voor een Emmy, je mateloos te boeien, ook is de levenswandel van haar personage zo fascinerend dat je op het einde van de rit niet anders kan dan sympathie koesteren voor haar sterke karakter. Geen grand cru, maar wie verhalen over sterke vrouwen - overlevers, zeg maar - wel de moeite vindt, zal ook dit smaken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray