Zoeken

Year One

  • Cinevision.be/nl quoteert Year One met een 2/5
  • Regisseur: Harold Ramis
  • Cast: Jack Black, Michael Cera, Oliver Platt
  • Genre: Komedie
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-01-2010
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Year One"

Wanneer Judd Apatow (als regisseur of producent) komedie en romantiek door de mangel mag halen, is-ie op zijn best. De mix van gebroken harten en zalvende humor blijkt ondertussen zelfs zijn handelsmerk. Laat hij echter één van de twee ingrediënten weg, dan smaakt de mayonaise een stuk zuurder; kijk maar naar ‘Talladega Nights’ of ‘Step Brothers’, twee films waarin hij resoluut de komediekaart trok. Ook ‘Year One’ blijkt geen uitzondering op die regel, zelfs al bekleedt humorfilmer Harold Ramis het regiegestoelte.

Zoals de titel laat vermoeden, neemt deze komedie ons mee naar het jaar 1. Zed (Jack Black) en Oh (Michael Cera) zijn stamgenoten, maar daarnaast hebben de twee maten nog wel een paar overeenkomsten: zo slagen ze er allebei maar niet in het meisje van hun dromen te veroveren, ondanks herhaaldelijke pogingen. Wanneer Zed - de durfal van de twee - tegen de regels in toch van de verboden vrucht smikkelt en hij uit de stam gezet wordt, komt Oh hem achterna als blijk van vriendschap. Dat Zed tijdens zijn vertrek nog per ongeluk Oh’s hut in brand stak, zal er echter ook wel iets mee te maken hebben.

Aldus gaan de twee een dol avontuur tegemoet, en het duurt niet lang vooraleer ze op hun queeste Kaïn en Abel tegenkomen (verwikkeld in een wilde broedertwist), alsook Abraham die net zijn zoon Isaak wil offeren. Niet veel daarna belandt het olijke duo in Sodom, waar ze ontdekken dat hun twee droomvrouwen gevangen genomen zijn en geprepareerd worden tot offer voor de goden. Even lijkt het erop dat ‘Year One’ een modernere versie is van Mel Brooks’ ‘History Of The World Part I’, maar daarvoor bevat deze nieuwste van de maker van ‘Groundhog Day’ net iets te weinig referenties.

Jammer eigenlijk, want die weinige (bijbel)verwijzingen aan het begin leveren de sterkste scènes op in deze overdadige wildgroei aan puberale humor tegen een historische setting. De grappen blijven voornamelijk beperkt tot seks- en schetenhumorniveau, terwijl de zwakke montage soms zelfs de pointes van die niet altijd zo gevatte moppen krakkemikkig in beeld brengt. Het is bovendien niet minder dan een mirakel dat een icoon in het genre (in de jaren tachtig en negentig was Ramis een garantie voor schuddebuikkwaliteit) zich in de herfst van zijn carrière schikt naar de normen van de puberkomedie.

Is er dan niets positiefs aan ‘Year One’? Uiteraard wel. Jack Black, die ons doorgaans al weet te charmeren met zijn tomeloze teddybeercharisma, zet dan wel niet meteen zijn beste rol neer, op de keper beschouwd is het er wel één die hem uitstekend ligt. De chemie met Michael Cera (andermaal gecast als sullige tiener op zoek naar liefde én ruggengraat) knettert niet echt, maar de acteur uit ‘High Fidelity’ en ‘School Of Rock’ slaagt er wel in zijn vaste nummertje te laten werken. Al kan je dit geenszins zijn meest geïnspireerde werk noemen. De weinig veeleisende humorfan komt het meest aan zijn trekken.

Extra’s (dvd): een boel featurettes illustreren dat het bonusmateriaal al even tongue in cheek is als de film zelf, maar het is vooral de commentaartrack van regisseur Harold Ramis en de twee hoofdrolspelers die dit schijfje opfleuren. Als je hoort hoe geinig Black en Cera werkelijk kunnen zijn, is het zonde dat de film iets te vaak uit de bocht gaat. Voor de fans zijn er voorts nog verlengde, verwijderde en alternatieve scènes, evenals bloopers.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray