Zoeken

Messiah: The First Killings & The Reckoning

  • Cinevision.be/nl quoteert Messiah: The First Killings & The Reckoning met een 3/5
  • Regisseur: Diarmuid Lawrence
  • Cast: Ken Stott, Frances Grey, Michelle Forbes, Neil Dudgeon
  • Genre: Thriller
  • Duur: 148 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-07-2009
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Messiah: The First Killings & The Reckoning"

De uit 2001 daterende miniserie ‘Messiah’, gebaseerd op de gelijknamige roman van Boris Starling, bevat slechts twee afleveringen, die tezamen net geen tweeënhalf uur beslaan. Ze overspannen één moordmysterie, dat je anno 2009 misschien nog het best van al zou kunnen typeren als ‘The Da Vinci Code’ meets ‘Millennium’, twee branieblockbusters die evenwel ná deze eveneens door seriemoordenaarthrillers à la ‘Se7en’ beïnvloede religieus getinte hersenbreker onder het doopvont gehouden werden.

Zo kijkt inspecteur Red Metcalfe (Ken Stott uit ‘King Arthur’) met de handen in het haar en de hete adem in de nek van zijn team dat hij aanspoort nog dieper te graven toe hoe een killer Londen onveilig maakt en daar een wel heel bijzondere werkwijze op nahoudt. De moordenaar waant zich namelijk de Messias Jezus Christus hemzelf en heeft het gemunt op diens apostelen. De slachtoffers hebben niet enkel de naam gemeen met een volgeling van Jezus, ook komen ze op eenzelfde gruwelijke manier (o.a. onthoofding, ophanging, levend gevild worden) als die respectievelijke apostel aan hun eind.

Regisseur Diarmuid Lawrence vindt uiteraard het warm water niet uit en kiest voor een klassieke aanpak, maar heeft als voordeel dat hij op een zeer sterk scenario, van de hand van routinier Lizzie Mickey (van het even doorwrochte ‘The State Within’), kan terugvallen. Dat laveert voortdurend tussen het onderzoek naar de dader en de privéproblemen waarmee de voornaamste karakters worstelen (Reds broer komt vrij na vijftien jaar gevangenschap, een detective met geldproblemen die alles doet voor zijn zoontje). Dat die twee na verloop van tijd verband met elkaar gaan houden, maakt het mysterie er alleen maar meer aantrekkelijk, intrigerend en bovenal meeslepend op.

Ken Stott is bij ons niet de meest bekende acteur, maar misschien zorgt dat er wel net voor dat hij heel geloofwaardig aandoet als doorwinterde flik, die goed en gehard is in zijn job, maar door trauma’s uit het verleden soms dreigt z’n scherpe blik te verliezen. De overige acteurs doen het eveneens prima, al voel je wel dat het gros in dienst staat van Stotts personage of van de centrale plot, die aan hoog tempo voortgestuwd wordt en afstevent op een onverwachte en geenszins teleurstellende ontknoping.

‘Messiah’ is het eerste deel in een vijfdelige episodereeks, die telkens verhaalgewijs losstaan van elkaar. Door zijn relatief korte duur krijg je zelfs eerder het gevoel naar een film dan naar een tv-serie te kijken, en ook de kwaliteitsvolle productiewaarden (de BBC stak hier zijn centen in, dus dat wil wel wat zeggen) zetten die indruk kracht bij. Je kan je amper van de indruk ontdoen dat je dit al ’s eerder hebt gezien, maar met z’n goeie, op niveau acterende acteurs en suspenserijke thrillerplot, die je meer dan eens op het verkeerde been zal zetten, is dit gefundes Fressen voor ieder die al eens graag de hersenradertjes in werking zet. Vertier met verstand.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray