Zoeken

Traitor

  • Cinevision.be/nl quoteert Traitor met een 3/5
  • Regisseur: Jeffrey Nachmanoff
  • Cast: Don Cheadle, Guy Pearce, Jeff Daniels
  • Genre: Thriller
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum DVD: 06-08-2009
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Traitor"

Soms laat Hollywood zich leiden door de geschiedenis, zelfs de heel recente. Zoals de Vietnam-schets reeds in de jaren ’70 het levenslicht zag en de Koude Oorlog-thrillers middenin die Koude Oorlog in productie gingen, zijn we de afgelopen jaren opnieuw getuige van zulk fenomeen. Sinds Barack Obama de lakens uitdeelt in het Witte Huis is het begrip war on terror niet langer gemeengoed bij regeringsvergaderingen, maar dat wil niet zeggen dat de filmindustrie er geen weg mee weet. De thinking man’s thriller ‘Traitor’ is de nieuwste toevoeging aan de terrorismethrillercanon.

Samir Horn (Cheadle in de rol van Amerikaanse moslim) staat op het punt een deal te sluiten met een terroristische organisatie in het Midden Oosten wanneer hij samen met zijn toekomstige wapenbroeders ingerekend wordt door een FBI-team onder leiding van Roy Clayton (Pearce). Samir krijgt de kans het met de Amerikaanse overheid op een akkoordje te gooien, maar hij weigert en belandt net als z’n contactpersonen in de bajes, waaruit ze al snel ontsnappen. Door zijn toewijding weet Samir het vertrouwen te winnen van de terroristen, maar hij blijkt zelf nog een geheim agenda te hebben.

‘Traitor’ heeft zijn titel misschien een beetje ongelukkig gekozen, want het vraagt niet al te veel filmisch inzicht om een belangrijke plottwist halverwege de film reeds te voorspellen. Laat het de pret echter niet drukken, want met karakters die loskomen van het papier, een jachtig tempo dat je naar het puntje van de stoel loodst, een stijl die maar in weinig verschilt van wat Paul Greengrass met de ‘Bourne’-films aanving en een plot die ook een stel intelligente vraagtekens plaatst bij zaken waar andere ‘oorlog tegen terrorisme’-thrillers zich niet over leken te bekommeren, is dit een film die erom smeekt ontdekt te worden.

Gebaseerd op een verhaal van Steve Martin is ‘Traitor’ dus een thriller met branie, al zou je ‘m er wel van kunnen betichten dat zijn boodschap er net iets te dik opligt. Dat die boodschap - niet in elke moslim schuilt een terrorist - überhaupt zo opzichtig verkondigd dient te worden, liegt er ook niet om. Net zoals de manier waarop ze verkondigd wordt dat niet doet. Cheadle’s personage bezondigt zich vooral tijdens de slotact aan goedkoop gepreek, dat je er andermaal aan herinnert dat je naar een Amerikaanse film aan het kijken bent. Al moet gezegd dat de wapperende vlaggen en wat meer nergens te bespeuren zijn.

‘Traitor’ is niettemin de moeite, en wel omdat regisseur Jeffrey Nachmanoff nooit de greep op zijn suspenseplot verliest, en hij bovendien kan terugvallen op een reeks acteurs die het beste van zichzelf geven. Don Cheadle bewees reeds in ‘Hotel Rwanda’ tot wat hij in staat is, en dat hij aan zijn karakters een diepere dimensie kan meegeven, wordt ook hier weer eens geïllustreerd. Daarnaast zijn ook Guy Pearce en Jeff Daniels op niveau. Een puike genrefilm, die ondanks een paar valse noten toch succesvol de terrorismekoe bij de horens vat.

Extra’s (dvd): naast een informatieve audiocommentaar van cineast Nachmanoff en hoofdrolspeler Don Cheadle zijn er vooral twee featurettes die wel de moeite zijn: eentje over het stuntwerk en de (eerder schaarse) speciale effecten, en eentje die inzoomt op de exotische locaties (thrillers als deze hebben vaak een internationaal karakter).

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray