Zoeken

Body Double

  • Cinevision.be/nl quoteert Body Double met een 4/5
  • Regisseur: Brian De Palma
  • Cast: Craig Wasson, Melanie Griffith, Gregg Henry
  • Genre: Thriller
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum DVD: 06-06-2004
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Body Double"

De wereld van tweederangsacteur Jake Scully (Craig Wasson) stort volledig in wanneer hij na een claustrofobische aanval op een filmset ontslagen wordt en vervolgens zijn vriendin betrapt op overspel. Ten einde raad, krijgt hij van een kennis (Gregg Henry) de tijdelijke job aangeboden om op een huis te passen. In de huiskamer bevindt zich een kijker, waarmee de eenzame Jake elke avond de sexy buurvrouw bespiedt. Wanneer hij op één van deze avonden echter getuige is van de brutale moord op de jonge vrouw, besluit hij zelf op onderzoek te gaan naar de ware toedracht van deze misdaad. Zeker wanneer de politie op een dood spoor zit en alleen Jake verdenkt van zedenmisdrijven.

Een jaar na misdaadepos ‘Scarface’ levert De Palma opnieuw een opmerkelijke visitekaartje af. ‘Body Double’ is een schoolvoorbeeld van de regisseurs onmiskenbare filmstijl: De Palma houdt van een lange opbouw met weinig woorden, hij vestigt de volledige aandacht op de angstaanjagende, nagelbijtend spannende beeldvoering, die pure perfectie uitstraalt. Zo is ook het verhaal - eveneens van De Palma - één en al opzet, gevolgd door een relatief korte climax. Niet alleen moeten we ons als kijker weinig vragen stellen bij de geloofwaardigheid van het verhaal, ook lijkt De Palma zijn film vol te stouwen met ingenieuze plotwendingen en dito karakterontwikkelingen. ‘Body Double’ speelt zich halvelings af in de groezelige pornowereld, maar eigenlijk is dit maar een potsierlijke maskerade voor de eigenzinnige, ultraweirde, surreële omgeving, die de regisseur creëert. Een omgeving, waar alles mogelijk is en waar fictie en realiteit hand in hand gaan.

Craig Wasson zou nooit meer het niveau bereiken van zijn vertolking als introverte Jake, terwijl Melanie Griffith vroeg in haar carrière al een opmerkelijke vertolking beet had. Bijrollen zijn weggelegd voor De Palma’s fetisjacteurs Gregg Henry en Dennis Franz. ‘Body Double’ is een bijzonder intrigerende, bloedstollende thriller, waarmee De Palma eveneens de filmindustrie gevoelig op de korrel neemt. Grootse cinema!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray