Zoeken

Soul Men (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Soul Men (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Malcolm D. Lee
  • Cast: Bernie Mac, Samuel L. Jackson, John Legend
  • Genre: Komedie
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 04-08-2009
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Soul Men (Blu-ray)"

Een ode aan de soulmuziek, een eerbetoon aan twee grootheden in hun vakgebied die het afgelopen jaar het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde, een pretentieloze en niet altijd even subtiele komedie, ‘Soul Men’ is het alle drie in één. Regisseur Malcolm D. Lee, tevens het ‘brein’ achter evenzeer weinig fijnzinnige humorhits als ‘Undercover Brother’ en ‘Welcome Home, Roscoe Jenkins’, weet wel raad met dit materiaal en spint tot op zekere hoogte best interessant garen van zijn uitgangspunt.

Humorkanonnen Samuel L. Jackson en vooral de betreurde Bernie Mac treden aan als respectievelijk Louis Hinds en Floyd Henderson, twee achtergrondzangers die door een tv-zender benaderd worden voor een reünieconcert ter ere van hun kortelings overleden oorspronkelijke bandleader Marcus Hooks (John Legend). Floyd is meteen voor het idee te vinden, maar de aan lager wal geraakte Louis loopt er niet meteen warm voor. Natuurlijk laat hij zich overtuigen door zijn vroegere soul brother, wat meteen de start kenmerkt van een dolle trip richting Apollo Theater, waar de live op televisie uitgezonden herdenkingsdienst zal plaatsvinden.

Nog meer dan over soul is ‘Soul Men’ een film over vriendschap, en meerbepaald over die universele vriendschap die - ook al is ze soms goed verstopt - nooit verbroken kan worden. Al kibbelen Louis en Floyd een eind in het rond, je weet dat hun verstandhouding zich naarmate de film dichter naar zijn einde toe kruipt helemaal zal herstellen. Ondanks de warme levenswaarden kan je deze billenkletser niet meteen fijnbesnaard noemen. De humor flirt af en toe met de grens der smakeloosheid, terwijl de dialogen ook niet meteen op scenarist Robert Ramsey’s meest creatieve dag uit z’n pen zijn gevloeid. Dat hij het kan, bewees hij nochtans al met ondermeer het fantastische script van ‘Intolerable Cruelty’.

De acteurs zijn beter op dreef, al lonkt de automatische piloot. Samuel L. Jackson beschikt over zoveel charisma dat hij alle aandacht naar zich toe kan zuigen door enkel maar zijn stem te verheffen, maar in hoeverre je dan van een acteerprestatie, als wel van een ad nauseum toegepast trucje kan spreken, laten we in het midden. Jackson heeft zijn beperkingen, dat weet hij duidelijk zelf ook, maar hij compenseert ze met het ‘kolerieke type’-keurslijf dat hij zich nu al bijna vijftien jaar lang aanmeet. Ook Bernie Mac doet in principe hetzelfde, maar dan vanuit een puur humoristisch standpunt. Of hij nu goeie of slechte grappen moet brengen, ’t is de manier waarop hij ze brengt, die maken dat hij ermee weg komt.

‘Soul Men’ mag zich niettemin een echte soulfilm noemen. Naast een reeks funky sounds nemen we ook afscheid van Isaac Hayes (net als Bernie Mac vorig jaar van ons heengegaan), die hier een optreden maakt. Ook de wissel van de soulmacht is hier vertegenwoordigd in de vorm van artiest John Legend, bekend van ondermeer zijn radiohitje ‘Green Light’. Zowel Jackson als Mac kwamen al vindingrijker voor de dag en deze film behoort niet meteen tot de kruim van hun palmares, maar als vrijblijvend, voorspelbaar en niet erg discreet entertainment, heeft het nog wel zijn verdienste.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray