Zoeken

Chocolate (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Chocolate (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Prachya Pinkaew
  • Cast: JeeJa Yanin, Hiroshi Abe, Pongpat Wachirabunjong
  • Genre: Actie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 04-08-2009
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Chocolate (Blu-ray)"

Belooft de inlay een rechttoe rechtaan knokfilmpje, dan blijkt ‘Chocolate’ ambitieuzer te zijn. De nieuwste van Thais regisseur Prachya Pinkaew - sinds ‘Ong-Bak’ en ‘Tom-Yum-Goong’ bedreven in het in beeld brengen van de Muay Thai-gevechtskunst - staat of valt ditmaal niet enkel met prachtig vormgegeven stunt- en vliegwerk, maar heeft voor het eerst ook iets te vertellen. Een plot dus die niet louter als smeermiddel fungeert tussen de diverse actiescènes.

Het hoofdpersonage is de autistische Zen, de dochter van Zin, het ex-liefje van een vooraanstaande maffiabaas die diens wrevel op haar nek haalde nadat ze een relatie aanknoopte met een rivaliserend Yakuza-leider. Wanneer bij Zin kanker vastgesteld wordt, heeft ze dringend geld nodig om de medicatie te bekostigen. Als Moom, een jongen van de straat die jaren terug door Zin in huis werd gehaald, niet veel later een boekje aantreft met daarin de namen van alle lui die Zin nog geld schuldig zijn, besluit hij samen met Zen de schuldenaars een bezoekje te brengen om zo de nodige bahts bijeen te krijgen.

Je kan al raden wat er gebeurt telkens Zen bij één van die onderwereldfiguren om geld komt bedelen, maar toch is ‘Chocolate’ minder eendimensionaal als zijn premisse laat uitschijnen. Zo duurt het ruim een halfuur vooraleer Pinkaew de jonge heldin voor het eerst in actie laat komen (en dat op een film die nog geen anderhalf uur duurt), krijgen we inkijk in de gesloten wereld van een autistisch meisje dat de wereld rondom haar amper kan interpreteren, en gaan we oprecht om de personages geven. Het idee een autistisch meisje op te voeren als protagonist in een actiefilm is bovendien origineel en staat een filmmaker toe een stel onbewandelde paden te betreden.

Anderzijds gaat het verhaal het spektakel ook wel eens in de weg zitten. De mix van gedegen plot en een gebalde ‘stamp er maar op los’-attitude werkt niet altijd even goed, vooral omdat de niet heel toonvaste regie af en toe een paar valse noten bespeelt. Pinkaew kan zijn voorliefde voor montages op melodramatische deuntjes niet verbergen, maar na de vijfde maal heb je ’t wel gezien. Anders dan bij zijn vorige films, waarbij karakterdiepgang niet aan de orde was, valt hij hier ironisch genoeg minder bij het actiewerk, als wel bij de dramatische intermezzi in herhaling.

Een dubbeltje op zijn kant dus, deze ‘Chocolate’, maar toch eentje waaraan je op het einde van de rit heel wat plezier beleefd hebt. Niet alleen omdat je het gevoel hebt dat het personage dit keer ook eens tot leven kwam, maar ook omdat de knoktaferelen om duimen en vingers af te likken zijn, en nooit zonder humor geserveerd worden. Het laatste halfuur, waarin Zen het opneemt tegen een capoeira-krijger en de ultieme bad ass die een hele film achter haar ma aanzit, is een meesterstuk. Leuk vertier voor de liefhebbers van het genre, maar zelfs wie anders de neus ophaalt voor deze Aziatische vechtkunst, kan verrast worden. Waarvan akte.

Extra’s (Blu-ray): wie ‘Chocolate’ niet te vroeg uitzet, krijgt nog een reeks bloopers cadeau, waaruit vooral blijkt dat de cast zich stevig bezeerd heeft tijdens de vele acrobatische vechtkunstjes. Bij twee featurettes wordt die indruk alleen maar bevestigd. Je gaat er alleen maar meer respect voor de acteurs én de stuntmannen van krijgen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray