Zoeken

Hooligans 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Hooligans 2 met een 2/5
  • Regisseur: Jesse Johnson
  • Cast: Ross McCall, Graham McTavish, Treva Etienne
  • Genre: Actie
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 18-08-2009
  • Distributeur Blu-ray: Indies HE
Bekijk de cover van de film "Hooligans 2"

De eerste ‘Hooligans’ was een verrassend sterk drama dat inkijk gaf in de wereld van hooliganisme zonder zich over te geven aan de clichés die dat vaak met zich meebrengt. Elijah Wood bewees toen dat hij als acteur wél iets te bieden had, en bovendien was het een aangename kennismaking met de getalenteerde (actie)regisseuse Lexi Alexander. ‘Hooligans 2’ moet het zonder al die pro’s doen, wat resulteert in een standaard actiefilmpje dat nog maar weinig met zijn titel te maken heeft. Ja, het gaat over hooligans, maar de wereld waarin zij zich dit keer staande houden, heeft met voetbal weinig te zien. Ook al wordt er al eens een partijtje geshot.

De uit de hand gelopen rel met fatale afloop waarmee ‘Hooligans’ afsloot, heeft als resultaat dat er nu een aantal leden van de West Ham United-fanbase en een boel aanhangers van de supporterskern van Millwall achter de tralies beland zijn. De West Ham firm-leden krijgen daar echter af te rekenen met dezelfde problemen als buiten de bajes, gezien ze fors in de minderheid zijn en de hooligans van Millwall niet echt doetjes zijn die hun prooi zomaar met rust laten. Dat ondervinden ondermeer Dave (Ross McCall) en zijn vrienden aan den lijve.

Voetbal heeft natuurlijk zijn plaats in de gevangenis, al kan je dat niet vergelijken met de voetbal die erbuiten gespeeld wordt. Winst of verlies brengt hier veel grotere represailles met zich mee. Het zorgt voor een verschil tussen een beloning of een straf. Hoe dat precies zit? Wel, wanneer de gevangenis  te kampen heeft met overbevolking maken enkele gelukkigen-in-spé kans op een vervroegde vrijlating. De directie besluit vervolgens een voetbalmatch te organiseren, waarin beide kampen het tegen elkaar mogen opnemen. Wanneer een doelpunt bepaalt over je vrijheid is de inzet ditmaal wel erg hoog. Dat kan alleen maar een strijd op leven en dood worden.

De mix van voetbal en gevangenis doet natuurlijk denken aan ‘Mean Machine’ of ‘The Longest Yard’ (al ging die natuurlijk over rugby), maar waar daar humor steeds een criterium was, betreft alles hier dodelijke ernst. ‘Hooligans 2’ is een ruige gevangenisfilm waarin erop los geknokt wordt, zonder veel aandacht te schenken aan karakteruitwerking of plot. Maar dat had je wellicht ook wel begrepen als het verhaal de volstrekt van de pot gerukte wending neemt dat twee concurrerende bendes tegenover elkaar het voetbalveld in de nor mogen innemen om voor hun vrijlating te spelen. Oké, het is maar een film, maar een loopje nemen met de werkelijkheid heeft ook zijn grenzen.

Het grootste probleem is echter dat je niet met de personages kan meeleven, omdat regisseur Johnson en scenarist O’Brien niet de minste moeite doen hen terdege voor te stellen. Het helpt ook niet dat de cast van de eerste film hier in geen heinde en verre te bespeuren is. Hoofdrolspeler  Ross McCall deed misschien wel mee in ‘Hooligans’, maar zijn rol was daar zo beperkt dat niemand nog enige binding met zijn personage kan hebben. ‘Hooligans 2’ overstijgt nergens de clichézwangere prisonfilms waarin eerder met de vuisten dan met de tong geconverseerd wordt. Indien je daarvan houdt, biedt deze film precies wat je verwacht.

Extra’s (Blu-ray): tot de extra’s behoren ondermeer interviews met de cast en crew, en een behind the scenes featurette die perfect doet wat het belooft: een blik werpen achter de schermen van deze film.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray