Zoeken

The Gift

  • Cinevision.be/nl quoteert The Gift met een 2/5
  • Regisseur: Greg Marcks
  • Cast: Shane West, Edward Burns, Ving Rhames, Martin Sheen
  • Genre: Thriller
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum DVD: 05-08-2009
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Gift"

Big Brother is watching you. Films over hoogtechnologische apparatuur die overheidsapparaten ertoe in staat stellen om iedereen waar ook ter wereld in de gaten te houden, zijn geen nieuwigheid meer. Je mag je nog zo goed of kwaad mogelijk verstoppen, vinden doen ze je toch. Film zou echter geen film zijn mocht de held het niet op een lopen zetten, en het heft in eigen handen nemen. ‘The Gift’ behoort tot die slag films waarbij je nooit echt weet wat er precies gaande is, maar waarbij het razende tempo verraadt dat de (anti-)held zijn beste loopschoenen mag aandoen.

Centraal in deze ‘ren je rot’-thriller staat Max Peterson, een whizz kid die zijn kost verdient als installateur van anti-hackerssystemen. Gezien zijn expertise wordt hij ingehuurd door firma’s over de hele wereld en zo brengt zijn nieuwe klus ‘m tot in Bangkok. Daar krijgt hij in het hotel een geschenkje in de handen gestoken: een hypermoderne telefoon. Wanneer hij daarop niet veel later een sms’je ontvangt met de tip een dagje langer te blijven en te genieten van de weekendpromoties van het hotel, belt hij zonder verpinken de receptie om zijn verblijf met een dagje te verlengen.

Als blijkt dat het vliegtuig waarop hij normaal zou zitten gecrasht is en alle passagiers het leven lieten, voelt hij dat er iets niet in de haak is. Maar wanneer een volgende text message hem adviseert naar Praag te trekken, besluit hij daar toch op in te gaan. Diverse sms-berichten duwen hem in de richting van gokautomaten en blackjacktafels, steeds met astronomische winsten tot gevolg. Aan zijn winning streak komt een einde wanneer casinodetective Reed onraad ruikt. Maar dan blijkt tevens de FBI in de Tsjechische hoofdstad aanwezig. Zij maken jacht op de telefoon, die al reeds meerdere mensen het leven kostte.

‘The Gift’ is een mix van ondermeer ‘AntiTrust’, ‘Enemy Of The State’ en ‘Eagle Eye’, hi-tech-thrillers die de spanningsboog gedurende hun volledige speelduur goed gespannen houden en de kijker in het ongewisse laten over de ware toedracht van het mysterie. Het eerste halfuur houdt deze B-versie van de Shia LaBeouf-thriller er het ritme aardig in, maar het vuur dat langzaamaan zijn weg naar de lont zoekt, raakt er uiteindelijk nooit bij. Een doorsnee middenstuk en een over the top-finale, waarbij je suspension of disbelief wel heel erg op de proef wordt gesteld, bieden weinig soelaas.

Shane West is net als zijn personage de verkeerde man op de verkeerde plaats. Hij mist charisma om een film als deze te dragen, en het helpt niet als de meer bekwame bijrolacteurs (o.a. Edward Burns, Jonathan Pryce en Martin Sheen) weggecijferd worden ten dienste van hem. In het opzet schuilt beslist een interessante thriller, zij het geen vernieuwende. Maar de ongeloofwaardige karakters (hoe kan je een computergenie nu ernstig nemen wanneer die zich blind laat leiden door zijn telefoon zonder zich vragen te stellen?) en de slechts sporadisch opzwepende actiescènes maken dat ‘The Gift’ eerder ongeïnspireerd aandoet.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray