Zoeken

The Duchess

  • Cinevision.be/nl quoteert The Duchess met een 3/5
  • Regisseur: Saul Dibb
  • Cast: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Hayley Atwell
  • Genre: Historisch drama
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum DVD: 12-08-2009
  • Distributeur DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "The Duchess"

Hip zal het genre wellicht nooit worden, maar met puike nieuwere voorbeelden als ‘Marie-Antoinette’ en ‘Pride & Prejudice’ en een stel uitschuivers als ‘The Other Boleyn Girl’ en ‘The Libertine’ kan je moeilijk stellen dat het niet aanwezig is. ‘The Duchess’ is de nieuwste aanvulling tot die reeks, maar een herkauwing is het geenszins. Met zijn andermaal prachtige plaatjes (de geschiedenisles vroeger zag er nooit zo aantrekkelijk uit als de films die de geschiedenis opnieuw tot leven brengen) en knap acteerwerk van de twee hoofdrolspelers is dit misschien wel de beste in dat recente rijtje.

De openingsscène zet al meteen de toon voor de contrasten die verder in de prent uitgespeeld zullen worden. Terwijl Georgiana (Keira Knightley) zich op het oogstrelende grasgroen domein van een nog imposanter landhuis amuseert met haar vrienden en vriendinnen uit de gegoede klasse, onderhandelt haar moeder (Charlotte Rampling) binnen met de stoïcijnse William Cavendish (Ralph Fiennes), graaf van Devonshire, over een gearrangeerd huwelijk tussen hem en haar dochter. Een zakelijke deal die geen ruimte liet voor liefde, passie en emoties.

Snel is duidelijk dat manlief niet in haar geïnteresseerd is, en haar louter bekijkt als een middel om rap aan een mannelijke erfgenaam te komen. Het lot wil het echter anders. Bij elke dochter of miskraam stak de Duke zijn ontevredenheid niet onder stoelen of banken, en steeds werd hij meer kregelig. De hertogin hield zich echter prima staande in de gouden kooi waarvan de graaf de sleutel heeft. Zo liet zij zich opvallen op feestjes, wist ze een naam voor zichzelf te maken en gaf ze zich meer dan eens over aan gebruiken die toen voor een vrouw ongepast waren. Ook zou zij er een affaire op nahouden.

In tegenstelling tot heel wat andere van zijn genregenoten lijdt ‘The Duchess’ niet aan de kwaal van de kostuumdrama’s. Heel vaak maakt de cineast de fout zich helemaal te laten opslorpen door de exquise decors waarin z’n historische vertelling plaatsgrijpt. Wat vanzelfsprekend niet wil zeggen dat het geheel er niet aantrekkelijk uitziet. De somptueuze kostuums zijn opnieuw een lust voor het oog (de film won niet voor niets een Oscar voor Costume Design), terwijl de 18de-eeuwse setting zijn effect niet mist. Maar waarin ‘The Duchess’ aanzienlijk verschilt, is dat regisseur Dibb erin slaagt om de personages te laten ademen. Zelfs in die strakke korsetten.

Georgiana Spencer is een zeer dankbaar personage om een film aan op te hangen. Met haar politieke en modebewuste imago kan je haar zelfs een vrouw met showbizzallures noemen (de vergelijkingen met Lady Di zijn niet uit de lucht gegrepen). Maar Dibb laat het ook niet na haar vechtende kant te tonen. Ondanks haar ongelukkige huwelijk en de vele hindernissen die haar levenspad kruisen, houdt zij zich staande. Keira Knightley toont zich een grote actrice en bewijst opnieuw voor dit genre in de wieg gelegd. De ingehouden Ralph Fiennes en verrassend sterke Hayley Atwell vullen haar prima aan.

Extra’s (dvd): een ruim veertig minuten durende making of, waarin cast en crew evenals historici aan het woord komen over ondermeer de productie als de historiek achter het knap verfilmde verhaal. Voorts bevat de dvd ook een verzameling verwijderde scènes. “Niet veel”, zegt cineast Saul Dibb als introductie, “want we hebben volgens een strak schema gefilmd.”

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray