Zoeken

The Siege (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Siege (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Edward Zwick
  • Cast: Denzel Washington, Annette Bening, Bruce Willis, Tony Shalhoub
  • Genre: Thriller
  • Duur: 116 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 26-08-2009
  • Distributeur Blu-ray: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "The Siege (Blu-ray)"

Als je niet weet uit welk jaar ‘The Siege’ stamt, zou je zweren dat deze terreurthriller deel uitmaakt van de eindeloze worp war on terror-films die in de naweeën van 9/11 en de Irak-oorlog het levenslicht zagen en nog altijd zien (check maar eens hoeveel ‘terrorisme’-films er nog op uitkomen staan!), maar niets is minder waar. Regisseur Edward Zwick draaide deze film reeds in 1998, en kreeg toen tonnen kritiek naar het hoofd geslingerd. Wisten zij veel dat deze vakkundig ingeblikte thriller drie jaar later een onheilsprofetisch bijsmaakje zou krijgen.

Op papier heeft deze prent alle kenmerkende ingrediënten van de terreurthrillers die heden ten dage in de dertien-in-een-dozijn-mand belanden: een aanslag op New York, een panikerend publiek dat direct in ‘alarmfase rood’-modus schiet, wereldwijde vervolging op basis van geloof en afkomst, een snelle militaire response die kant noch wal raakt, en ga zo maar door. Fijnzinnig kan je dat geenszins noemen, maar onrealistisch evenmin. De aanpak van Zwick en co is niet vrij van zonden, maar in het licht van de geschiedenis kan je niet anders dan toegeven dat ze (delicate) punten aanraken die niet veel afwijken van hoe het er soms echt in de wereld aan toegaat.

In ‘The Siege’ wordt de VS geteisterd door een reeks terroristische acties die vele doden eisen. De zaak komt in handen van FBI-agent Anthony Hubbard (Denzel Washington), die zich in het onderzoek vast bijt. Samen met zijn collega Frank Haddad (Tony Shalhoub) krijgt hij de opdracht de terroristen achter de aanslagen te ontmaskeren, maar van zodra de terreurangst zich tot in de woonkamers van de New Yorkers binnendringt, is het hek van de dam en verliezen ze de grip op hun onderzoek. Ze kruisen het pad van CIA-agente Elise Kraft (Annette Bening), die er zo haar eigen agenda op na lijkt te houden. En ook generaal Devereaux (Bruce Willis) mengt zich in de debatten.

Filmmaker Zwick (zie ook ‘Blood Diamond’ en ‘Defiance’) heeft zich in zijn loopbaan niet vaak op een ingetogen beeldvoering laten betrappen, maar in ‘The Siege’ vat hij de koe opvallend bescheiden bij de horens. Tenminste, dat zou je denken na het eerste uur, waarin hij de suspenseboog erg strak aanspant en er tegelijk in slaagt de bordkartonnen karakters (Washington is het bureaumannetje dat plots op het veld komt, Bening de vrouw die van twee walletjes eet, Shalhoub de Amerikaan met Palestijnse roots die gevangen zit tussen zijn afkomst en zijn FBI-schap, etc.) tot leven te laten komen. Tijdens het tweede luik trekt hij echter alle registers open; dominante legeracties en martelingen incluis.

Je kan niet ontkennen dat de vragen die Zwick tijdens zijn prent oproept stemmen tot nadenken. Maar de manier waarop hij weinig subtiel (denk aan een olifant en een porseleinwinkel) te keer gaat, dreigt die vragen te overschaduwen. Je voelt heel goed dat Zwick niet kan kiezen tussen een politieke thriller met een boodschap en een actiethriller waarbij het vlot popcorn verteren is. De opgeblazen soundtrack en de bombastische actieregie in de finale staan in contrast met het best intelligente script en het puike eerste deel. Door zijn (nog steeds actuele) thema’s verdient ‘The Siege’ niettemin een tweede kans, en daarvoor is de Blu-ray-release de ideale aanleiding.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray