Zoeken

Underworld: Rise Of The Lycans

  • Cinevision.be/nl quoteert Underworld: Rise Of The Lycans met een 3/5
  • Regisseur: Patrick Tatopoulus
  • Cast: Michael Sheen, Rhona Mitra, Bill Nighy
  • Genre: Horror
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-08-2009
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Underworld: Rise Of The Lycans"

Voor de duidelijkheid: dat Kate Beckinsale niet in vol ornaat op de hoes van dit derde ‘Underworld’-avontuur pronkt, heeft niets te maken met haar desinteresse (ze zou naar verluidt al getekend hebben voor een op stapel staand vierde deel), maar wel met het feit dat haar personage niet voorkomt in de weerwolf- en vampieresbattementen die de makers ditmaal opdissen. Op de fictieve tijdlijn speelt dit deel zich namelijk vóór de eerste twee films af. ‘Rise Of The Lycans’ is de verwachte prequel waarin we zien hoe de langdurige strijd tussen de Death Dealers en de Lycans van start ging.

Aan de start van deze film ziet de ‘onderwereld’ er helemaal anders uit dan in de vorige episodes. De Lycans - de barbaarse weerwolven - zijn de slaven van de aristocratische vampiers onder leiding van Viktor (Bill Nighy), maar als het van Lucian (Michael Sheen), die zich opwerpt als weerwolvenleider, afhangt niet voor lang meer. Hij wil immers in opstand komen tegen de onderdrukking en daarbij krijgt hij hulp uit onverwachte hoek: van de vampier Sonja (Rhona Mitra), niet alleen de dochter van Viktor, maar ook Lucians geheime liefde. Een bloederige strijd wacht.

De echte fans zullen het misschien een gemis vinden dat Kate Beckinsale hier in geen heinde en verre te bespeuren is (met uitzondering van een scène die de brug slaat tussen deze voorloper en de eerste episode), maar toch is dit allerminst nadelig. Dat ze vervangen wordt door de even verleidelijke en qua looks en uitstraling gelijk(w)aardige Rhona Mitra speelt daarbij geen onbelangrijke rol. Mitra kent het klappen van de zweep, dat bewees ze al in ‘Doomsday’, waarin ze ook als actieheldin in strak pakje de honneurs mocht waarnemen. Dat deed ze toen goed, en nu trekt ze die lijn door.

Niet alleen in de hoofdrol vindt er een wissel plaats, ook in de regiestoel. Maar net zoals Beckinsale niet echt gemist wordt, kan je moeilijk zeggen dat Len Wiseman (de maker van de eerste twee films) een jammerlijke afwezige is. De regisseur van dienst is Patrick Tatopoulus, een debutant, maar geen groentje. De Fransman heeft al een mooi palmares als special effects supervisor, en dat lees je zonder meer af van de prachtige plaatjes die ook nu weer aan bod komen. De effectenmolen draait op volle toeren en dompelt ons onder in alweer een knap staaltje vampier- en weerwolfextravaganza.

Extravaganza is wel degelijk het juiste woord, want ernstig mag je deze derde afleveringen beslist niet nemen. Dat weten ook de acteurs, want naast Mitra staan ook Bill Nighy - hij kan dit als geen ander! - en de tegen zijn upper class imago in gecaste Michael Sheen (Tony Blair in ‘The Queen’ en David Frost in ‘Frost/Nixon’) met de tong stevig in de wang gedrukt te acteren. Het draagt zeker bij aan het hoge fungehalte van deze korte (88 minuten!), maar uiterst snedige aflevering, alweer stukken beter dan het teleurstellende tweede luik.

Extra’s (dvd): een audiocommentaar met ondermeer Len Wiseman (product van deze, regisseur van de twee vorige) en cineast Patrick Tatopoulos resulteert al in veel achtergrondweetjes, maar ook zijn er de docu’s ‘From Script To Screen’ (over het scenario), ‘Re-creating The Dark Ages’ (over de look van de film) en vooral het twintig minuten durende ‘The Origin Of The Feud’ (over de relatie tussen de twee hoofdpersonages). Voorts is er ook nog een videoclip van ‘Deathclub’, de song van William Control en Matt Skiba.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray