Zoeken

Duplicity (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Duplicity (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Tony Gilroy
  • Cast: Clive Owen, Julia Roberts, Tom Wilkinson, Paul Giamatti
  • Genre: Thrillerkomedie
  • Duur: 125 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 01-09-2009
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Duplicity (Blu-ray)"

Je beste kruit verschieten bij je debuutfilm zorgt er dan wel voor dat je jezelf in no time op de kaart zet, het heeft ook als jammerlijk neveneffect dat toekomstige torenhoge verwachtingen maar moeilijk in te lossen zijn. Tony Gilroy loopt al sinds begin jaren negentig in Hollywood rond, maar pas twee jaar geleden was hij niet meer louter scenarist, maar ook filmmaker.

‘Michael Clayton’ was een binnenkomer die kon tellen en onder geen beding had ‘Duplicity’ van eenzelfde niveau kunnen zijn. Het pleit echter wel voor Gilroy dat hij het over een heel andere boeg gooit. Niet te ernstig ditmaal leunt zijn nieuwste zeer nauw aan bij de stijlvolle, pseudo-complexe mooifilmerij van Steven Soderberghs ‘Ocean’s’-trilogie. Met dat verschil dat Gilroy zijn op de keper beschouwd niet zo ingewikkelde premisse behoorlijk ingewikkeld uit de doeken doet. Verschiet dus vooral niet wanneer het verhaal meerdere tijdssprongen neemt en wanneer personages bochten van honderd tachtig graden nemen.

De twee waar het allemaal om draait, zijn Ray Koval (Clive Owen) en Claire Stenwick (Julia Roberts), beide ex-spionnen én geliefden. Wanneer ze weet krijgen van een product dat de cosmetische markt helemaal zal inpalmen, besluiten ze samen te werken om dat via een slinkse omweg - lees: undercoverwerk, waarover we best zo weinig mogelijk uit de doeken doen - in handen te krijgen.

Zo koel en onbehaaglijk ‘Michael Clayton’ was, zo sexy en swingend is ‘Duplicity’, al gaat Gilroy nu en dan nogal nadrukkelijk te werk. De visuele foefjes (splitscreens, in- en uitzoomen) ogen aantrekkelijk, maar ze te veel toepassen gaat na een tijdje ook vervelen. Inventief is het dan wel, de nieuwigheid is er even snel weer af en bij momenten haalt het zelfs de vaart uit het verhaal. De non-lineaire vertelstructuur is dan weer verre van creatief, maar past - dat geven we toe - wel in het caper-genre, vooral omdat het toch de bedoeling is dat de kijker zelf ook aan het puzzelen gaat. Naast het strak gepende spionageluik, bevat de film ook een tweede verhaallijn: het romantische getouwtrek tussen beide hoofdpersonages, die elkaar nooit ten volle lijken te vertrouwen.

Dat vertrouwen loopt als een rode draad doorheen de diverse plotwendingen, want met zowel een relatie als een samenwerking die daarop gefundeerd is, hangen de twee op meer dan één manier van elkaar af. Gilroy, ook scenarist, is clever genoeg om zijn informatie met de juiste dosissen vrij te geven en geniet even zichtbaar van het spel met de kijker als de twee tortelduifjes er een plezier in hebben elkaar psychologisch aan het wankelen te brengen. De ontknoping zelf is bovendien origineler dan wat het genre gemiddeld serveert, en ook daarvoor verdient Gilroy pluspunten.

Clive Owen en Julia Roberts zijn goed op elkaar ingespeeld en ook al had de film met twee andere acteurs (we denken spontaan aan George Clooney en Naomi Watts) nog beter kunnen zijn, toch doen ze het meer dan behoorlijk. Maar het zijn de nevenacteurs - Paul Giamatti en Tom Wilkinson zijn immer superbe, zeker in de fantastische openingsscène - die met de film aan de haal gaan. Aangenaam vertier.

Extra’s (Blu-ray): enkel een audiocommentaar van regisseur Tony Gilroy en zijn jongere broer en editor John Gilroy. Interessant, dat zeker, maar van ons had het gerust ietsje meer mogen zijn. De kwaliteit van de disc is evenwel onbetwistbaar hoog.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray