Hoe trek je de aandacht van een wiskundige? Schotel hem een puzzel voor die niet zo eenvoudig te kraken is! Het bewijs wordt geleverd in ‘Fermat’s Room’, waarin vier wiskundigen door een moeilijk vraagstuk op te lossen uitgenodigd worden om een groot raadsel op te lossen. Wat dat is of inhoudt, is nog niet geweten. Dat zulke vage omschrijving echter de interesse prikkelt van elke wetenschapper die zich wil onderscheiden, staat buiten kijf, en dus mag het ook niet verbazen dat de vier genieën die de opgelegde puzzel ontcijferen bij het appel verschijnen.
Ze zijn geïnviteerd door een mysterieuze gastheer die zich Fermat laat noemen en die voor zijn gasten - zo zegt hij het zelf in de uitnodiging - het ultieme mathematische enigma in petto heeft. Eenmaal ter plaatse merken de vier, die elkaar van haar noch pluim kennen en niet weten waarom zij precies op de uitnodigingenlijst stonden, dat ze met de visionaire doch open ogen middenin een valstrik getuimeld zijn. De ruimte in het verlaten landhuis waarin ze zich bevinden mag dan misschien wel ingericht als een uiterst fraaie woon- annex bibliotheekkamer, ze blijkt ook te krimpen.
Zo krijgen de vier geregeld een vraagstuk doorgestuurd via een klein computertje (een PDA), dat ze binnen een bepaalde tijd moeten zien op te lossen. Zijn ze te laat of is hun antwoord fout, dan heeft dat fatale gevolgen: de muren kruipen dichter naar elkaar toe. Wanneer de vragen verstrijken en de ruimte steeds kleiner wordt, moeten de vier er ook nog eens achter komen wat hen samenbrengt en hoe ze zich tot elkaar verhouden. En bovenal: waarom iemand hen zou willen vermoorden…
‘Fermat’s Room’ houdt het midden tussen ‘Saw’ (de puzzelspelletjes zouden van de Jigsaw killer kunnen komen, al ging die nooit zo vernuftig te werk), ‘Cube’ (de onbehaaglijkheid van de ruimte) en ‘El Metodo’ (een aantal vreemden die samen aan hetzelfde zeel moéten trekken). Die mix werkt prima en voedt bijna anderhalf uur lang het mysterie. Dat de personages, knap vertolkt door de niet bekende cast, zich na verloop van tijd ook nog eens geheimzinniger gaan gedragen, maakt het er alleen maar meer intrigerend en beklijvend op. De onvermijdelijke ontknoping is wat vergezocht en stelt mogelijk een beetje teleur, maar op de keper beschouwd is ze realistischer dan we in het genre gewend zijn, en alleen al daarvoor verdient deze Spaanse chiller een extra pluim.
Laat je overigens niet afschrikken door de wiskundige insteek van de plot. De mysteries en raadseltjes waarmee de film tjokvol zit, zijn niet van dien aard dat enkel doctorandussen ze zullen begrijpen, wat maakt dat er ook vanuit een kijkersoogpunt mee gepuzzeld kan worden. Een leuk toemaatje bij een film die zich al bij al wat slimmer wil gedragen dan hij in werkelijkheid is, maar die je toch een paar keer op het verkeerde been heeft weten te zetten. Clever hersenvertier.