Zoeken

Messiah: Vengeance Is Mine

  • Cinevision.be/nl quoteert Messiah: Vengeance Is Mine met een 3/5
  • Regisseur: David Richards
  • Cast: Ken Stott, Neil Dudgeon, Frances Grey
  • Genre: Thriller
  • Duur: 180 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-07-2009
  • Distributeur DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Messiah: Vengeance Is Mine"

Hoe weet je met zekerheid dat een reeks niet voorbestemd was een reeks te worden? Wanneer de titel enkel maar betrekking heeft op het eerste deel. Tijdens het tweede seizoen van ‘Prison Break’ viel geen gevangeniskraak te ontwaren, en ook in deze ‘Messiah’-follow-up heeft de zaak waarmee Red Metcalf en de zijnen in aanraking komen helemaal niets met de zoon van de Almachtige te maken. Maar aan kwaliteit boet ze daarom zeker niet in. Integendeel, andermaal drijven de scenaristen de spanning met mondjesmaat ten top en toveren ze verrassende, doch geloofwaardige twisten uit de thrillerhoed.

Geen apostelenkiller meer ditmaal, maar wel eentje die minstens zo vernuftig te werk gaat. De dader heeft het immers gemunt op moordenaars die door de mazen van het juridische net wisten te glippen en wiens straf door een onschuldige wordt uitgezeten. Wat het helemaal fascinerend maakt, is dat de killer de moordenaars-turned-slachtoffers achterlaat op de plaats delict waar hun slachtoffers destijds aangetroffen werden. Als niet veel later blijkt dat de seriedoder het ook nog eens persoonlijk speelt en het gemunt heeft op de dierbaren van het rechercheteam nemen de vraagtekens alleen maar toe.

‘Vengeance Is Mine’ is niet langer gebaseerd op een boek, maar is wel nog steeds van de hand van Lizzie Mickery, en dat merk je goed. Net zoals zijn voorganger vindt ook dit tweede luik een perfect gebalanceerde middenweg tussen een spannende plot die beetje bij beetje gevoed wordt (het duurt natuurlijk drie uur) en de nodige karakteruitdieping, die ons meer achtergrondinfo biedt over de personages die we na inmiddels bijna zes uur entertainment steeds beter beginnen kennen. ‘The First Killings’ was op zijn best toen die twee door elkaar gingen lopen, en dat is hier niet anders.

Aan het begin van de aflevering zien we hoe Reds broer, die in het eerste deel uit de gevangenis werd vrijgelaten, op straat vermoord wordt net vooraleer hij met zijn detectivebroer heeft afgesproken. Hoe verhoudt deze daad zich tot de rest van het mysterie? Of is er geen verband? Spanningslagen genoeg alweer, en het valt op dat de makers niet altijd de meest voor de hand liggende oplossingen kiezen. Je kan zeggen dat je te nadrukkelijk op het verkeerde been gezet wordt, maar je kan evengoed je pet afdoen voor het vernuft dat niet alleen Mickery, maar ook regisseur David Richards aan de dag legt.

Toegegeven, het eerste anderhalf uur mist wat pit en kan niet meteen de charme van zijn voorganger oproepen, maar eens het tweede deel aanbreekt (op de dvd staan de twee afleveringen die samen ‘Vengeance Is Mine’ vormen), zit je er weer helemaal in. Ken Stotts karakter blijft het interessants om volgen, al krijgt vooral inspecteur Duncan Warren (acteur Neil Dudgeon) ook veel om handen, wat meteen illustreert dat de verhaalvertellers nog legio personages hebben om een focus op te leggen. Uiteraard mag je dit geen grootse cinema noemen, maar wie houdt van Britse detectives zit hiermee wel goed. Fijn en clever vermaak.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray