Zoeken

The Bonfire Of The Vanities

  • Cinevision.be/nl quoteert The Bonfire Of The Vanities met een 2/5
  • Regisseur: Brian De Palma
  • Cast: Tom Hanks, Melanie Griffith, Bruce Willis, Morgan Freeman
  • Genre: Drama
  • Duur: 125 minuten
  • Releasedatum DVD: 14-12-1999
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Bonfire Of The Vanities"

Sherman McCoy (Tom Hanks) heeft het ultieme succes bereikt. Hij is een machtige, alom gerespecteerde Wall Street-goeroe, is getrouwd met Judy (Kim Cattrall), heeft een schattig dochtertje en houdt er in z’n vrije uurtjes zelfs een relatie op na met zijn aantrekkelijke, hitsige maîtresse Maria (Melanie Griffith). Wanneer deze laatste tijdens één van hun nachtelijke escapades per ongeluk een kleurling aanrijdt, blijkt deze enkele dagen later overleden te zijn. Maria overhaalt de onzekere Sherman om het hele zaakje in de doofpot te stoppen en het leven terug zijn normale gangetje te laten gaan. Tot echter zowel burgemeesterskandidaat Weiss (F. Murray Abraham) als de losbandige reporter Peter Fallow (Bruce Willis) geïnteresseerd zijn het schandaal breed uit te smeren en op zoek te gaan naar de waarheid.

Amper een jaar na het ordinaire oorlogsportret ‘Casualties Of War’, pakt De Palma uit met ‘The Bonfire Of The Vanities’, een oppervlakkige mediasatire, gebaseerd op de nochtans intellectueel hoog aangeslagen roman van Tom Wolfe. Een boek van over de vijfhonderd bladzijden samenvatten in twee uur filmvertier, vraagt om verschillende aanpassingen en schrappingen - scenarist Michael Cristofer probeerde zoveel mogelijk van het oorspronkelijke verhaal te behouden, wat onvermijdelijk ten koste ging van de karakterontwikkeling. Daardoor voelt ‘The Bonfire Of The Vanities’ ook aan als een goedkoop, makkelijk doorslagje om het succes van de roman ook met de film te bereiken.

Tom Hanks zet een opmerkelijke, ingetogen vertolking neer als de succesvolle Sherman, wiens carrièreleventje op de helling komt te staan. Eerder miscast zijn de weinig overtuigende Melanie Griffith en Bruce Willis, die echter wel de boventoon speelt in de fenomenale openingsscène. Daarin demonstreert De Palma eens te meer zijn vakkundig regiewerk en past hij zijn bekende long take-techniek opnieuw toe. ‘The Bonfire Of The Vanities’ valt tussen twee stoelen. Visueel erg verzorgd, slaat deze prent inhoudelijk de bal volledig mis. En hoewel hij nog kan rekenen op een min of meer fascinerend eerste halfuur, vervalt hij in het tweede deel in dezelfde neerwaartse spiraal als zijn hoofdpersonage Sherman McCoy!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray