Zoeken

My Bloody Valentine 3D (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert My Bloody Valentine 3D (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Patrick Lussier
  • Cast: Jensen Ackles, Jaime King, Kerr Smith
  • Genre: Horror
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 26-08-2009
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "My Bloody Valentine 3D (Blu-ray)"

Geinig knipoogje: de eerste twee slachtoffers die de genadeloze killer uit ‘My Bloody Valentine’ aan zijn pikhouweel des doods rijgt, luisteren naar de namen Michael en Jason, een verwijzing naar die twee andere amokzaaiers uit de jaren ‘80, die gewapend met respectievelijk een mes en een machete ook vele onschuldige tieners een kopje kleiner maakten. Deze film kent en eert dus zijn klassiekers, maar dat wil daarom niet zeggen dat hij zelf met opgeheven hoofd in dat lijstje slasher-iconen plaats mag nemen. En daar kan geen 3D-effect iets aan veranderen.

‘My Bloody Valentine’ is de remake van de gelijknamige horrorprent uit 1981, een niemendalletje die toentertijd al niet te veel ophef maakte en ondertussen helemaal uit het collectief geheugen verdwenen is. De plot van deze nieuwe versie is geen blauwdruk, maar erg veel verschillen zijn er ook weer niet. Zo vindt ook hier een herdenking plaats ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Valentine Day’s Massacre, waarbij heel wat mensen het leven lieten in de mijn. Zoveel jaar na dato duikt de man met de pikhouweel opnieuw op. En hij is van plan om z’n doortocht niet onopvallend te laten voorbijgaan.

Bij een film als deze draait het niet om de plot of karakteruitwerking (zoals steeds zijn dat lege hulzen die erop wachten afgemaakt te worden), maar wel om de slachtpartijen die met veel oog voor detail in beeld zijn gezet. Regisseur Patrick Lussier - bekend van de hedendaagse B-film-trilogie ‘Dracula 2000’ - zet die met een sprekend gemak in scène, maar mist de pit die het allemaal wat extra’s bezorgt. Het is anno 2009 niet makkelijk om nog vernieuwend uit de hoek te komen, want hoe je het ook draait of keert: elke moord trekt wel een beetje op de andere. De sfeerschepping moet vooral goed zitten.

De makers van ‘My Bloody Valentine’ weten als geen ander dat hun trucje z’n beste tijd gehad heeft en precies daarom is deze film gemaakt met het oog op 3D. Niets cooler dan een houweel die recht op het publiek komt afgevlogen, zie je de producers denken, en tot op een zekere hoogte hebben ze gelijk. Alleen werkt dat 3D-effect in de huiskamer toch nog niet optimaal. Als een film dan niet veel origineels meer te bieden blijkt te hebben dan die gimmick, dan kan je niet echt van een erg creatieve film spreken. Dezelfde vlieger ging vorig jaar ook al op voor ‘Scar 3D’.

Moet de genrefan deze dan links laten liggen? Dat nu ook weer niet. Het mag dan al te voorgekauwd, voorspelbaar en déjà vu aandoen, de film doet uiterst effectief wat hij belooft: een killer opvoeren die z’n slachtoffers in mootjes hakt op manieren die meer dan eens de domheid van die slachtoffers in de verf zetten. Je kan niet stellen dat ‘My Bloody Valentine’ iets nieuws te bieden heeft, maar als je zoekt naar wat elke doorsneeslasher te bieden heeft, dan krijg je waar voor je centen. De Blu-ray kan, gezien zijn verhoogde geluidskwaliteit, bovendien het onbehaaglijke gevoel dat films als deze je trachten te bezorgen kracht bijzetten.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray