Zoeken

Oliver & Co.

  • Cinevision.be/nl quoteert Oliver & Co. met een 4/5
  • Regisseur: George Scribner
  • Cast: Joseph Lawrence, Billy Joel, Cheech Marin, Bette Midler
  • Genre: Animatie
  • Duur: 70 minuten
  • Releasedatum DVD: 26-08-2009
  • Distributeur DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Oliver & Co."

Bijna tweehonderd jaar geleden schreef Charles Dickens ‘Oliver Twist’, één van zijn zovele klassiekers die de tand des tijds met verve heeft overleefd. Een eenvoudige opzoeking op het net leert ons dat dit verhaal ruim veertig keer werd verfilmd, waarvan de 1948-versie van David Lean (met Alec Guinness als Fagin), de musical die eind jaren ‘60 met een boel Oscars aan de haal ging, de adaptatie die Roman Polanski enkele jaren geleden inblikte én deze uit 1988 stammende Disney-bewerking veruit de meest bekende zijn. Naar aanleiding van zijn twintigste verjaardag verschijnt deze geanimeerde Dickens-ode in een fraaie special edition.

‘Oliver & Co.’, een Disney-film die nooit de erkenning gekregen heeft die hij verdient, verplaatst de actie van oud Londen naar contemporain New York. Daar zwerft de eenzame weeskat Oliver over de straten. Alles verandert wanneer hij Dodger tegen het lijf loopt, een sympathieke bastaardhond die Oliver voorstelt aan zijn kameraden: de Mexicaanse Tito, de Engelse Francis, de Deense Einstein en Rita, het enige teefje in de bende. Welke bende? Die van Fagin, een arme man die met zijn honden op een huisboot verblijft en schulden heeft bij bandiet Sykes. Wanneer Oliver geadopteerd wordt door de rijke Jenny, ruikt Sykes een kans om snel aan veel geld te raken. Maar dat is zonder Oliver en zijn vierpotige vrienden gerekend.

Cineast George Scribner (later zou hij nog de kortfilmklassieker ‘The Prince And The Pauper’ met Mickey Mouse maken) maakt de setting dan wel moderner, in wezen blijft hij heel trouw aan het werk van Charles Dickens. Waarom zou je er ook iets aan veranderen? De boodschap van het bronmateriaal is universeel en tijdloos, en bovendien sluit het naadloos aan bij de filosofie, rijk aan levenslessen, die doorgaans in Disney-animaties verscholen zitten. Met zijn ultrakorte speelduur (net iets langer dan een uurtje) vliegt ‘Oliver & Co.’ dan ook in geen tijd voorbij.

Dat heeft niet alleen te maken met het boeiende verhaal, maar ook met de kleurrijke karakters - een beetje bijgevijld, met een komische al dan niet moderne kwinkslag hier en daar - en de sprankelende soundtrack, ingezongen door onder andere Huey Lewis, Billy Joel en Bette Midler. De laatste twee maken deel uit van de knappe stemmencast, waartoe ondermeer ook Dom DeLuise, Robert Loggia en de immer grappige Cheech Marin behoren. Laat je dus onderdompelen in de magische sfeer waarin deze avontuurlijke ode aan vriendschap (tussen kat en hond!) baadt. Wedden dat je de dvd met een kamerbrede glimlach en kwispelend staartbeentje uit de lader haalt?

Extra’s (dvd): aan de hand van vijf korte filmpjes krijgen we een ruimere blik achter de schermen van de film (een making of, leuke trivia, publiciteitsmateriaal, etc.), er zijn de sing-along-songs ingezongen door Billy Joel en er is het nieuwe spel ‘Oliver’s Big City Challenge’, waarmee de jongere kijkers annex speelvogels zich vooral zullen amuseren. Nog een zeer waardevolle aanwinst bij het bonusmateriaal: de Oscarwinnende kortfilm ‘Lend A Paw’. Zoals steeds alweer een heel mooi verzorgde uitgave voor deze stevig onderschatte classic.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray