Zoeken

Race To Witch Mountain (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Race To Witch Mountain (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Andy Fickman
  • Cast: Dwayne 'The Rock' Johnson, AnnaSophia Robb, Carla Gugino
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 08-09-2009
  • Distributeur Blu-ray: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Race To Witch Mountain (Blu-ray)"

De wegen die een film aflegt, of liever niet aflegt, zijn soms merkwaardig. Een nieuw Disney-avontuur met The Rock in de hoofdrol? Dat kan gewoonweg niet anders dan een bioscoopsucces worden, zou je denken, maar toch stelde deze prent over de plas teleur, waardoor hij in onze contreien zelfs geeneens de zalen haalde. Onterecht, want zelfs al kan je dit geen grote cinema noemen, toch is ‘Race To Witch Mountain’ perfect wat je ervan kan verwachten: een fantasyspektakel voor jong en oud. Laat de Blu-ray-release dan ook de ideale gelegenheid zijn om deze film alsnog te ontdekken.

Met ‘Race To Witch Mountain’ grasduint de studio van Ome Walt bovendien in de eigen catalogus. Wie jong was in de jaren zeventig (of wie in de jaren tachtig veel regenachtige zondagmiddagen voor de beeldbuis doorbracht) herinnert zich vast en zeker nog wel ‘Escape To Witch Mountain’, waarin twee alien-tieners op aarde rondwaarden, opgejaagd door de overheid en andere snoodaards. De film kreeg een vervolg (‘Return From Witch Mountain’) en spin-off (‘Beyond Witch Mountain’), maar na drie afleveringen bloedde de potentiële franchise helemaal dood.

Je zou deze eenentwintigste-eeuwse versie van het origineel uit 1975 rustig een remake kunnen noemen, al hebben de makers de feiten hier en daar anders ingekleed. Zo gaat het wel nog steeds om een broer en zus die hun ruimteschip proberen terug te vinden, maar waar in de semi-klassieker het meisje enkel via ultrasonische geluidsgolven kon communiceren, blijkt ze zich hier van uitstekend Engels te kunnen bedienen. Het hoofdpersonage dat de kinderen ter hulp snelt, is bovendien geen weduwnaar die door de kinderen ‘gerehabiliteerd’ wordt, maar een taxichauffeur annex ex-bajesklant die op het rechte pad wil.

De familiewaarden zitten nog steeds doorheen het vlot vertelde verhaaltje verweven, maar de moraal ligt er lang niet zo vingerdik op als bij veel andere gezinsproducties. Zo richt regisseur Andy Fickman ten allen tijde de camera op de actie, wat niet enkel de vaart, maar ook de inhoud ten goede komt. Een (voorspelbare) plot als deze heeft immers niet zo veel om het lijf en de film vaart er alleen maar wel bij als zijn makers dit ook beseffen. Geen diepzinnige preken, maar wel een reeks spectaculaire, puik in beeld gebrachte achtervolgingen en een goed gerodeerde effectenmolen.

The Rock kreeg enkele jaren terug letterlijk de actie-estafette in de handen gedrukt van Oostenrijkse superster Arnold Schwarzenegger (in ‘Welcome To The Jungle’ was dat), maar inmiddels draaft hij vooral op in toegankelijk familievertier, al dan niet afkomstig uit de Disney-stal. Na zijn sympathieke hoofdrol in ‘The Game Plan’ doet hij ook in ‘Race To Witch Mountain’ verder op dat elan, en dat gaat ‘m meer dan goed af. Ook de twee kindacteurs (je herkent AnnaSophia Robb uit ‘Bride To Terabithia’) doen het behoorlijk in dit vermakelijke sf-avontuur voor het hele gezin.

Extra’s (Blu-ray): een featurette over de berg uit de titel is een geinige bonus (zeker omdat de link gelegd wordt met het origineel), maar het meest van al steken we op van de audiocommentaar van cineast Andy Fickman, die o.a. zijn motieven om deze film te maken uit de doeken doet. Voorts krijgen we ook nog een trosje verwijderde scènes, waarvan eentje hint naar een sequel, en een blooper reel. De Blu-ray-uitgave bevat als extraatje bovendien ook nog de dvd, die er als bonusdisc bijzit.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray