Zoeken

What No One Knows

  • Cinevision.be/nl quoteert What No One Knows met een 2/5
  • Regisseur: Søren Kragh-Jacobsen
  • Cast: Anders W. Berthelsen, Maria Bonnevie, Sarah Juel Werner
  • Genre: Thriller
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum DVD: 31-08-2009
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "What No One Knows"

Dat ze ook in Scandinavië weten wat een goeie thriller is, wisten we al lang. En sinds ‘Millennium’ weet zelfs iedereen het. Niets houdt je dus tegen om ook ‘What No One Knows’ in de dvd-lader te ploffen. Deze Deense productie van regisseur Søren Kragh-Jacobsen (de regisseur achter cinefiele parel ‘Mifune’s Last Song’) borduurt naadloos voort op het elan dat de noordelijke thriller al enkele jaren etaleert (zie ook ‘Jar City’). Enig probleem: het mysterie waarin we worden verondersteld meegezogen te worden, blijkt nogal vaag om te beklijven én de film schakelt een beetje te laat naar een hogere vitesse.

‘What No One Knows’ (originele titel: ‘Det Som Ingen Ved’) gaat niet zozeer als een thriller als wel als een karakteristiek Deens karakterdrama van start. Met de camera in de nek van hoofdpersonage Thomas Deleuran (Anders W. Berthelsen), een entertainer die aan de bak komt door kindervoorstellingen te geven in scholen. Professioneel gaat het hem niet meteen voor de wind en ook privé heeft hij zo z’n problemen. Z’n vrouw met wie hij al jaren samen is en een dochter tot leven heeft gewekt, heeft de scheiding aangevraagd én niet lang daarna heeft zijn zuster in mysterieuze omstandigheden haar laatste levensadem uitgeblazen.

De dood van zijn jongere zus verscheurt de gebroken Thomas niet enkel van verdriet, het intrigeert ‘m tevens. Op de avond dat Charlotte (Sonja Richter) - zo heette ze - het tijdelijke voor het eeuwige verruilde, had hij immers met haar afgesproken. Zij was in het bezit van geheime informatie over wijlen hun vader, maar die is nooit bij Thomas geraakt. Niet van plan het hierbij te laten, besluit hij, geruggensteund door Charlotte’s geheime liefde Ursula (Maria Bonnevie), zelf op onderzoek te gaan. Maar het blijkt een stinkende beerput waarin hij met zijn stokje begint te roeren. Waarmee Thomas niet enkel zichzelf, maar ook zijn naasten in gevaar lijkt te brengen.

‘What No One Knows’ schiet een beetje aarzelend uit de startblokken en weet in het begin niet goed welke richting uit te gaan. Het eerste halfuur doet eerder denken aan een sociaal drama dan aan de politieke samenzweringsthriller die de film daarna blijkt te zijn. Wanneer Kragh-Jacobsen de spanning met mondjesmaat opdrijft, spint hij nog best interessant garen van de fascinerende plot, maar wanneer hij daarna ook nog eens met antwoorden moet komen, maakt de film een paar bochten die het verhaal niet ten goede komen. En bovendien bekruipt je het gevoel dat de makers op het einde van de rit niet goed wisten hoe er een eind aan te maken.

Aan de acteurs zal het evenwel niet gelegen hebben. Anders W. Berthelsen zet een sterke Thomas neer, zijn naam (de ongelovige) alle eer aandoend. En ook de jonge Sarah Juel Werner imponeert als een oprechte en geloofwaardige tienerdochter. Het belet evenwel niet dat ‘What No One Knows’ een beetje blijft steken in het stadium van goede bedoelingen. Onderhouden doet het wel, het gaat ook allemaal vrij vlotjes voorbij en tussendoor blijkt Kragh-Jacobsen nog iets te zeggen te hebben over de staat van de wereld (de big brother is watching you-thematiek), maar het centrale mysterie beschikt niet over voldoende draagkracht.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray