Zoeken

The Clique

  • Cinevision.be/nl quoteert The Clique met een 2/5
  • Regisseur: Michael Lembeck
  • Cast: Elizabeth McLaughlin, Ellen Marlow, Samantha Boscarino
  • Genre: Komedie
  • Duur: 84 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-09-2009
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Clique"

‘The Clique’ neemt ons mee naar de jungle die zich high school laat noemen. Waar iedereen er alles voor over heeft om er toch maar bij te horen. Gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Lisi Harrison hangt deze nogal banale, doch deeltijds vermakelijke tienercomedy een clichézwanger beeld op van hoe het er op een school vol puberende tienermeisjes (en ook jongens, maar zij spelen niet zo’n belangrijke rol) aan toegaat. Zoals wel vaker (zie ook ‘Mean Girls’) vertrekt de film vanuit het oogpunt van een nieuwkomster.

Die nieuwelinge luistert naar de naam Claire Lyons (Ellen Marlow), een blauwogige blondine die met haar familie van Orlando naar Westchester verhuist. Met haar lange broeken en gympies solliciteert ze niet bepaald naar het status van mode-icoon, en dat zal ze geweten hebben wanneer ze voor het eerst Octavian Country Day betreedt, een exclusieve privéschool enkel voor meisjes in de meer welgestelde buurten van Westchester. Toch heeft de jonge meid er heel veel voor over om deel uit te maken van het populaire kliekje dat op de school de plak zwaait.

The Pretty Committee, zoals dat kliekje heet, staat onder aanvoering van de ravissante Massie Block (Elizabeth McLaughlin), die de touwtjes heel stevig in handen heeft. Ze vindt al snel dat Claire, die bovendien in het gastenverblijf op het enorme familielandgoed van Massie’s ouders verblijft, niet over de ‘kwaliteiten’ beschikt om bij hen te horen, maar daar denkt de blonde creatievelinge anders over. Met een uitgekookt plan slaagt ze er zelfs in de immer populaire Massie in diskrediet te brengen. Al is het maar voor even…

Met dit genre kan je twee kanten op. Of de makers trekken resoluut de kaart van de satire en nemen de high school-wereld met meer dan één vette knipoog op de hak, of ze spelen uitstekend in de kaart van de logische doelgroep van dit soort films. Regisseur Michael Lembeck (we hebben hem ‘Connie And Carla’ nog steeds niet vergeven!) kiest voor de gemakkelijkheidsoplossing en gaat voor mogelijkheid twee. Al dient toegegeven dat het bronmateriaal dat hij in de schoot geworpen kreeg niet meteen de meest hoopvolle papieren kon voorleggen. Ook Harrisons romans overstijgen nergens de status van tienerpulp.

Zo zijn de beslommeringen van de meiden wellicht enkel interessant voor wie zelf tussen twaalf en zestien is, en preferabel van het vrouwelijke geslacht. Zij zullen zich wellicht het meest van al laten meeslepen door de voorspelbare avonturen van de vijf tienermeisjes. Je kan hier makkelijk cynisch over doen, maar in de categorie onschuldig jongerenvertier kan ‘The Clique’ er best mee door. Zeker omdat de actrices (met Elizabeth McLauglin als kastanjebruinharige Barbie-model op kop) enthousiast werk afleveren.

Extra’s (dvd): de extra’s liggen in het verlengde van de film en baden ook in eenzelfde tienersfeer. Dat weet je natuurlijk al als één ervan als titel ‘Ehmagawd!’ heeft (voor wie het niet zou doorhebben: dat is turbotaal voor ‘Oh my god!’). Voorts nog wat korte docuutjes over ondermeer cast(ing), de soundtrack en de kledij. Allemaal trendy chick-fun.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray