Zoeken

Bernard And Doris

  • Cinevision.be/nl quoteert Bernard And Doris met een 3/5
  • Regisseur: Bob Balaban
  • Cast: Susan Sarandon, Ralph Fiennes, James Rebhorn
  • Genre: Drama
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-09-2009
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Bernard And Doris"

Na ‘Too Rich: The Secret Life Of Doris Duke’ is ‘Bernard And Doris’ de tweede film over de illustere tabakmiljardaire Doris Duke, het enige kind van James Duke, oprichter van The American Tobacco Company. Wanneer die in 1925 stierf, liet hij zijn fortuin na aan zijn stichting, en aan zijn dochter, op dat moment amper twaalf jaar oud. Die wijdde zichzelf doorheen de jaren aan goede doelen en groeide uit tot een briljante zakenvrouw. Niets van dat alles zit echter in deze biopic, waarin Oscarwinnares Susan Sarandon gestalte geeft aan de steenrijke societydame.

In dit ontroerende verhaal over een ongewone affectie tussen een in dollars zwemmende erfgename en haar butler zoomt regisseur Bob Balaban in op de laatste zes jaar uit haar bewogen leven. In 1987 werd Duke beschouwd als één van de rijkste vrouwen ter wereld. Aan het begin van de film zien we hoe ze haar huisknecht de laan uitstuurt omdat de maaltijd haar niet bevalt. Kort daarop neemt ze de ietwat vereenzaamde Bernard Lafferty (Ralph Fiennes) in dienst, die eerder werkzaam was voor o.a. Elizabeth Taylor en Peggy Lee. Het gat van zes maanden op zijn cv dicht hij toe aan problemen met z’n gezondheid: hij verbleef die tijd in een afkickcentrum om de drankduivel te verslaan.

Ondanks Lafferty’s wankele voorgeschiedenis besluit ze hem toch een kans te geven. Het blijkt de start van een buitengewone wederzijdse vriendschap. Duke vindt in haar nieuwe butler een steun en toeverlaat, Lafferty kan dan weer helemaal zichzelf zijn. Wetend van zijn homoseksuele aard, moedigt Duke hem zelfs aan om lossere kledij te dragen, zijn oren te piercen en zijn haar te laten groeien zodat hij helemaal los kan komen van het aristocratische keurslijf dat hij zich in het begin aanmat. Wanneer Lafferty vervolgens terug aan de drank raakt, zet Duke hem niet op straat, maar schiet ze ter hulp.

Susan Sarandon zet een knappe Doris Duke neer, ondanks het stevige leeftijdsverschil (ze zet zonder problemen een tachtigjarige vrouw neer), en ook Ralph Fiennes weet de rol van de Ierse butler goed naar zijn hand te zetten, ook al zijn de uiterlijke kenmerken tussen hem en de echte Lafferty miniem. In ‘Bernard And Doris’ draait alles rond de acteurs, en cineast Bob Balaban (zelf ook meer bekend als acteur) gunt hen ook de tijd om te schitteren. Je kan onmogelijk je personages tot leven laten komen wanneer je hen verstikt in een verhaal, dus was het bovendien een goede keuze om slechts op een deel uit Duke’s leven te focussen.

De klassieke beeldtaal, de jazzy score en de bij momenten schaarse dialogen maken van dit door ware feiten geïnspireerde biografische verhaal (wat er daadwerkelijk allemaal van waar is, zal niemand met honderd procent zekerheid kunnen vertellen) een ouderwetse en langzame, maar tegelijk erg elegante film. Een bioscoopcarrière kende deze film niet; van een tv-première in de States ging hij rechtstreeks naar de dvd-rekken. Meteen het zoveelste bewijs dat je overal op aangename verrassingen kan stuiten. Zeker wanneer de producerende studio succes- en kwaliteitszender HBO (‘The Sopranos’, ‘The Wire’, ‘Recount’) blijkt te zijn.

Extra’s (dvd): een audiocommentaar van Bob Balaban is de interessantste extra. Voor wie graag nog iets meer over de echte Doris Duke te weten komt, is er ook nog ‘Growing Up Rich’, maar ook daarin is vooral Balaban opnieuw aan het woord.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray