Zoeken

Die Deutsche Krieg Kollektion

  • Cinevision.be/nl quoteert Die Deutsche Krieg Kollektion met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Paul May, Helmut Kaütner
  • Cast: o.a. Curd Jürgens, Hans Christian Blech, Joachim Hansen
  • Genre: Oorlog
  • Duur: 833 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-09-2009
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Die Deutsche Krieg Kollektion"

Met puike oorlogsdrama’s als ‘Der Untergang’, ‘Napola’ en ‘Sophie Scholl: Die Letzten Tage’ leek het een paar jaar terug alsof Duitsland eindelijk met zijn verleden kon afrekenen, maar het was lang niet de eerste maal dat de Duitse filmindustrie films over Wereldoorlog II maakte. De mooie verzamelbox ‘Die Deutsche Krieg Kollektion’ toont ons dat reeds in de jaren vijftig Duitse cineasten ondermeer het nazisme en de wantoestanden anno WO II aankaarten (het meest nadrukkelijk in ‘Hunde, Wollt Ihr Ewig Leben’), maar evengoed hun helden eerden (‘Der Stern Von Afrika’).

Onnodig te zeggen dat deze collectorbox, bestaande uit zeven deels vergeten, doch erom snakkend opnieuw ontdekt te worden Duitse oorlogsfilms in stijlvol zwart-wit, een absolute must is voor elke liefhebber van oorlogscinema. Niet alleen gunnen deze films ons een andere kijk op de historische feiten (bekeken vanuit een Duitse hoek), maar ook verraden de films zelf hoe de industrie er anno de jaren vijftig in Duitsland voorstond. Historisch bijzonder de moeite, en voor elke cinefiel helemaal omdat in veel van de films bekende koppen van weleer opduiken voor ze bekendheid genoten.

De beste film in deze zevendelige set is zonder enige twijfel ‘Des Teufels General’, waarin generaal Harry Harras (een rol van Cürd Jurgens, later uitgegroeid tot één van de grootste Duitse acteurs aller tijden) meezeult met de nazi’s en daar uiteindelijk een prijs voor zal betalen. Of: de klassieke Faust-vertelling in een ander jasje, met de figuur van Adolf Hitler in de rol van de duivel. Het verhaal is gebaseerd op het ware leven van een generaal annex gevechtspiloot die met zijn expertise de Duitse Luftwaffe letterlijk van de grond bracht, ook al verachtte hij de nazi’s en hun ideologieën.

Een andere gevechtspiloot staat centraal in ‘Der Stern Von Afrika’: Hans-Joachim Marseille, door kenners zelfs de beste aller tijden gedoopt. Tijdens de oorlog schoot hij zomaar eventjes 158 vijandige vliegtuigen neer, waarvoor hij werd onderscheiden met het Ridderkruis met eikenbladen, zwaarden en diamanten, de hoogste Duitse militaire onderscheiding. Zijn roekeloos gedrag en arrogantie deden hem echter regelmatig met de Luftwaffe-top in conflict komen. De bijnaam De Ster Van Afrika kreeg-ie omdat quasi al zijn overwinningen zich boven Noord-Afrikaanse bodem afspeelden.

Ook ‘Rommel Ruft Kairo’ speelt zich in Noord-Afrika af. Twee Duitse spionnen moeten zich voordoen als Egyptenaren om zo bij de Engelsen te spioneren. Wonderwel slagen ze in hun opzet en krijgen ze zo documenten aangaande de havenstad Tobruk in handen, maar dan komt een Engelse kolonel hen plots op het spoor. Met dezelfde hoofdrolspeler als ‘Der Stern Von Afrika’ (Joachim Hansen) is er ook nog ‘Hunde, Wollt Ihr Ewig Leben’, waarin de plot ons meeneemt naar het oostfront, waar de Duitse soldaten een uitputtende strijd leveren tegen de Russische vijand. Opgegeven door Hitler staan ze oog in oog met een uitzichtloze strijd die heel wat van hen het leven zou kosten.

De overige drie films in de box vormen een drieluik: ‘08/15’, een Duitse oorlogstrilogie, gebaseerd op de gelijknamige bestsellers van Hans Hellmut Kirst, zelf luitenant in het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Die Deutsche Krieg Kollektion’ komt dan wel zonder bonusmateriaal, de uitgaven van de films zijn zonder meer verzorgd. Al wie Amerikaanse oorlogscinema als ‘The Longest Day’ of ‘The Battle Of The Bulge’ kan smaken, moet zeker ook de Duitse equivalenten een kans geven. Zeker nu ze voor het eerst zo mooi voorgeselecteerd en gebundeld zijn in één knappe verzamelbox.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray