Zoeken

The Baby Formula

  • Cinevision.be/nl quoteert The Baby Formula met een 3/5
  • Regisseur: Alison Reid
  • Cast: Angela Vint, Megan Fahlenbock, Rosemary Dunsmore
  • Genre: Komedie
  • Duur: 76 minuten
  • Releasedatum DVD: 26-08-2009
  • Distributeur DVD: Homescreen
Bekijk de cover van de film "The Baby Formula"

In een tijd waarin een huwelijk tussen twee partners van dezelfde sekse nog altijd niet wereldwijd aanvaard is, is het helemaal niet zó gebruikelijk dat zo’n same sex-koppel samen een kind opvoedt. In onze contreien is dat evenwel (terecht) al een hele poos geen controverse meer, wat maakt dat een niet eens zo taboedoorbrekend filmpje als ‘The Baby Formula’ gerust onopvallend kan voorbijgaan. Al zou dat jammer zijn. De clichés worden dan wel op een hoopje gesmeten en ook de onderliggende thematiek is verre van verrassend, maar de frisse vertelstijl en de enthousiaste hoofdacteurs maken het wel de moeite waard.

Centraal staat het getrouwde lesbische koppel Athena en Lilith, reeds een lange tijd samen en erg gelukkig met elkaar. Dat geluk zouden ze willen bezegelen in de vorm van een kind. Maar aan hun gezamenlijke wens naar een schattige spruit hangen ook een paar strikte voorwaarden: het moet gebeuren zonder tussenkomt van een man, en dat in de ruimste zin. Zelfs een mannelijke donor mag er niet aan te pas komen. Geen probleem, zo blijkt, want een recent onderzoek op muizen heeft uitgewezen dat het mogelijk is om stamcellen naar sperma te muteren.

Athena besluit zich zonder verpinken op te geven als proefkonijn, en met succes, want in no time is ze zwanger van Lilith’s getransformeerde stamcellen. Lilith deelt in Athena’s geluk, maar het is toch niet echt hetzelfde als zelf zwanger zijn, besluit ze, en zo laat ze zich bevruchten met Athena’s stamcellen. Ofte: de twee moeders in spé zijn plots zwanger van elkaar. Ze besluiten de ware toedracht van hun zwangerschap op tafel te gooien, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je ouders hebt die er mogelijk niet echt voor open staan (Athena’s zijn bijvoorbeeld zwaar katholiek).

‘The Baby Formula’ blinkt uit door de mise-en-scène van cineaste Alison Reid, die de inspiratie bij een wetenschappelijk artikel haalde. Maar met de film wilde ze duidelijk een andere toer opgaan. Een deel van de medische achtergrond werd bewaard, maar in z’n kern is dit een humoristische mockumentary - de documentarische opzet is een meerwaarde - die predikt voor verdraagzaamheid, een ode brengt aan de magische pracht van de liefde en ondertussen ook een boompje over vrouwenemancipatie opzet (met een tagline als ‘In the beginning sperm came from men...’ kan dit niet anders).

Grappig detail: de twee overtuigende hoofdactrices - Megan Fahlenbock en Angela Vint - zijn intussen allebei moeder geworden en waren op het moment van opnames echt zwanger. Hun gekibbel was dus niet alleen in scène gezet, maar ook deels aan de realiteit ontleend. De chemie tussen de twee is bovendien dermate innemend dat je als het ware gelooft dat ze ook in het echt als een koppel door het leven gaan. ‘The Baby Formula’ is al bij al een erg brave film en pakt zijn thema met fluwelen handschoenen aan. De leuke, luchtige uitvoering maakt het tevens erg vlot verteerbaar.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray